Czesc jutro mam sprawdzian z tego wlasnie dzialu mam pare zadanek i prosze o ich rozwazanie
1.Jaka objetość w warunkach naturalnych zajmują:
a) 2 mole
b) 44 g dwutlenku węgla
c)3,01 * 10^23 atomu helu
2.Korzystając z układu okresowego podaj :
a)masę atomową złota
b)masę molową cynku
c)masę cząsteczkową kwasu siarkowego H2SO3
!! i prosil bym zebyscie napisali i rozwiazali przyklad zadanka ze stężeniem procentowym i molowym
!!!!!!!!!! Z GÓRY DZIĘKUJE
Mole i stężenia roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 maja 2006, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: braniewo
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Mole i stężenia roztworu
1.
a)44,8 dm �
b)Masa molowa CO2=12+2*16=44g/mol
czyli mamy 1 mol CO2 ktory zajmuje 22,4 dm �
c)1mol-6,02*10^23
x moli-3,01*10^23
x=0,5mola
0,5*22,4=11,2dm �
a)44,8 dm �
b)Masa molowa CO2=12+2*16=44g/mol
czyli mamy 1 mol CO2 ktory zajmuje 22,4 dm �
c)1mol-6,02*10^23
x moli-3,01*10^23
x=0,5mola
0,5*22,4=11,2dm �
Mole i stężenia roztworu
Jeśli chodzi o stężenie molowe i % to musisz znać te wzory, bez nich nie zrobisz czegokolwiek: stężenie % - \(\displaystyle{ Cp=\frac{ms_{1}}{mr_{1}}*100%}\) i stężenie molowe - \(\displaystyle{ Cmol=\frac{ms_{1}}{Vr*M}}\) czasami jeszcze będzie przydatny wzór na gęstość \(\displaystyle{ dr=\frac{mr}{Vr}}\)
ms- masa substancji
mr - całkowita masa całego roztworu
C - stężenie
M - masa atomowa, np H20 ma: 1*2+16=18
______________________________
W 150 cm^3 roztworu znajduje się 50g chlorku wapnia CaCl2. Oblicz stężenie molowe.
Vr=150cm^3= 0,15dm^3
ms=50g CaCl
Cmol=?
\(\displaystyle{ M_{CaCl_{2}}}\)=110g/mol
Proste zadanko, teraz wystarczy podstawić wszystko do wzoru na Cmol:
\(\displaystyle{ Cmol=\frac{50g}{110g*0,15dm^3}=\frac {50}{16,5}= ok. 3mol/dm^3}\)
Inny przykład:
________________________
W jakiej objętości 2,5 molowego roztworu CaBr2 znajduje się 5g tej substancji.
Cmol - 2,5mol/dm^3
ms= 5g
MCaBr2=200
Vr=?
przekształcisz wzór na Cmol
\(\displaystyle{ Cmol=\frac{ms_{1}}{Vr*M}}\)
\(\displaystyle{ Vr=\frac{ms}{Cmol*M}}\)
i podstawiasz do wzoru
\(\displaystyle{ Vr=\frac{5}{2,5*200}=0,01 dm^3=10cm^3}\)
ms- masa substancji
mr - całkowita masa całego roztworu
C - stężenie
M - masa atomowa, np H20 ma: 1*2+16=18
______________________________
W 150 cm^3 roztworu znajduje się 50g chlorku wapnia CaCl2. Oblicz stężenie molowe.
Vr=150cm^3= 0,15dm^3
ms=50g CaCl
Cmol=?
\(\displaystyle{ M_{CaCl_{2}}}\)=110g/mol
Proste zadanko, teraz wystarczy podstawić wszystko do wzoru na Cmol:
\(\displaystyle{ Cmol=\frac{50g}{110g*0,15dm^3}=\frac {50}{16,5}= ok. 3mol/dm^3}\)
Inny przykład:
________________________
W jakiej objętości 2,5 molowego roztworu CaBr2 znajduje się 5g tej substancji.
Cmol - 2,5mol/dm^3
ms= 5g
MCaBr2=200
Vr=?
przekształcisz wzór na Cmol
\(\displaystyle{ Cmol=\frac{ms_{1}}{Vr*M}}\)
\(\displaystyle{ Vr=\frac{ms}{Cmol*M}}\)
i podstawiasz do wzoru
\(\displaystyle{ Vr=\frac{5}{2,5*200}=0,01 dm^3=10cm^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Mole i stężenia roztworu
Coyote -> nieprawda, ja nie znam i jakos zyje. Zawsze mozna sobie wyprowadzic ad hoc ewentualnie rozwiazac na proporcjach.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Mole i stężenia roztworu
też mam takie samo zdanie jak Ty, liu, sam także nie znam tych wzorów. starczy pomyśleć i samemu odnajdzie się te wzoryliu pisze:nieprawda, ja nie znam i jakos zyje. Zawsze mozna sobie wyprowadzic ad hoc ewentualnie rozwiazac na proporcjach.