Oblicz wartościowość siarki w \(\displaystyle{ H_2{}}\) \(\displaystyle{ S_2{}}\)\(\displaystyle{ O_7{}}\)kwasie i napisz jego wzór strukturalny.
Wartościowość mi wyszła VI
no bo tak:
2x=II*7 - I*2
2x=12 /2
x=6
ale nie wiem jak mam napisać ten wzór strukturalny bo mi nie wychodzi!!!
kwas disiarkowy (VI)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 25 wrz 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Cz-wa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
kwas disiarkowy (VI)
Spróbuj tak ( Nie wie jak wkleić rysunek)
O
||
H----O-------S
||
O O
/
O /
|| /
H----O-------S
||
O
O
||
H----O-------S
||
O O
/
O /
|| /
H----O-------S
||
O
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 28 razy
kwas disiarkowy (VI)
.........O
........||
H - O - S = O
..........
...........O
.........../
H - O - S = O
........||
........O
te kropki zignoruj.
........||
H - O - S = O
..........
...........O
.........../
H - O - S = O
........||
........O
te kropki zignoruj.