1. Zmieszano 18 g siarczanu VI sodu oraz 82\(\displaystyle{ cm^{3}}\) wody otrzymując roztwór o gęstości 1,08 g\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cm^{-3}}\). Oblicz stęż. molowe przyjmując że gęstość wody wynosi 1,00 g\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cm^{-3}}\)
2. Ile gramów dekahydratu węglanu sodu Na \(\displaystyle{ _{2}}\)CO\(\displaystyle{ _{3}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)10\(\displaystyle{ H _{2}}\)O należy odważyć aby przygotować 0,5 kg roztworu 10% względem Na \(\displaystyle{ _{2}}\)CO\(\displaystyle{ _{3}}\) . Ile gramów CuSO\(\displaystyle{ _{4}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)5\(\displaystyle{ H _{2}}\)O potrzeba do sporządzenia 2,5 \(\displaystyle{ dm^{3}}\) 0,15 - molowego roztworu siarczanu VI miedzi II?
3. Zmieszano 25,5 g 18% roztworu KOH o gęstości d=1,17 g\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cm^{-3}}\)
i 250 \(\displaystyle{ cm^{3}}\) wody. Oblicz stężenie molowe otrzymanego roztworu.
4. Ile \(\displaystyle{ cm^{3}}\) stężonego 96% kwasu siarkowego VI o gęstości d=1,84g\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cm^{-3}}\) trzeba odmierzyć aby przygotować 5\(\displaystyle{ dm^{3}}\) 20% roztworu o gęstości d=1,14g\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cm^{-3}}\)
5. Podaj stężenia molowe roztworów handlowych:
a) ocet sałatkowy Cp=6% d=1,01 g\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cm^{-3}}\)
b) woda utleniona Cp=3% d=1,0 g\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cm^{-3}}\)
c) spirytus rektyfikowany Cp=96% d=0,81 g\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cm^{-3}}\)
Proszę o pomoc
stężenie molowe i procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
stężenie molowe i procentowe
1. Masa roztworu to 100 g. Musisz policzyć objętość:
1,08 g - 1 cm3
100 g - x
18 g siarczanu (VI) sodu to 0,127 mola czyli stężenie molowe wynosi:
0,127 mola - 92,59 cm3 (z pierwszej proporcji)
y - 1000 cm3
Otrzymasz ilość moli w 1 dm3 roztworu czyli stężenie molowe.
2.
a)
10 g substancji - 100 g roztworu
x - 500 g roztworu
czyli masa węglanu sodu wynosi 50 g.
Teraz należy obliczyć masę hydratu:
106 g (masa węglanu sodu) - 286 g (masa hydratu)
50 g - y
gdzie y to masa hydratu.
b)
0,15 mol siarczanu (VI) miedzi (II) to 24 g czyli:
24 g - 1 dm3
x - 2,5 dm3
masa substancji wynosi 60 g. Masę hydratu obliczysz tak samo jak w pierwszym przykładzie
3.
18 g substancji - 100 g roztworu
x - 25,5 g roztworu
Masa substancji wynosi 4,59 g czyli:
56 g (masa 1 mola KOH) - 1 mol
4,59 g - x moli
ilość moli wynosi 0,08.
Teraz liczysz objętość roztworu KOH:
1,17 g - 1 cm3
25,5 g - Vs
Vs = 21,79 cm3
Czyli objętość całego roztworu wynosi: 21,79 cm3 + 250 cm3 = 271,79 cm3
Teraz trzeba obliczyć stężenie molowe:
0,08 moli - 271,79 cm3 roztworu
x - 1000 cm3
x to ilość moli substancji w 1 dm3 roztworu czyli stężenie molowe.
4. Zadanie trzeba zacząć rozwiązywać od końca czyli:
1,14 g - 1 cm3
x - 5000 cm3
20 g substancji - 100 g roztworu
ms - 5700 g roztworu
masa substancji wynosi 1,14 kg.
Czyli teraz:
96 g substancji - 100 g roztworu
1140 g substancji - mr
I teraz objętość:
1,84 g - 1 cm3
1187 g - V
gdzie V to objętość roztworu
5. Przykłady tego zadania możesz obliczyć w taki sposób:
Jeśli gęstość roztworu wynosi, np. 1 g/cm3 to
1 g roztworu - 1 cm3
x - 1000 cm3
Jeśli stężenie procentowe wynosi np. 6% to:
6 g substancji - 100 g roztworu
y - 1000 g (taka masa wychodzi w pierwszej proporcji)
Czyli w takim przypadku masa substancji wynosiłaby 60 g. Teraz tę masą trzeba przeliczyć na ilość moli.
1,08 g - 1 cm3
100 g - x
18 g siarczanu (VI) sodu to 0,127 mola czyli stężenie molowe wynosi:
0,127 mola - 92,59 cm3 (z pierwszej proporcji)
y - 1000 cm3
Otrzymasz ilość moli w 1 dm3 roztworu czyli stężenie molowe.
2.
a)
10 g substancji - 100 g roztworu
x - 500 g roztworu
czyli masa węglanu sodu wynosi 50 g.
Teraz należy obliczyć masę hydratu:
106 g (masa węglanu sodu) - 286 g (masa hydratu)
50 g - y
gdzie y to masa hydratu.
b)
0,15 mol siarczanu (VI) miedzi (II) to 24 g czyli:
24 g - 1 dm3
x - 2,5 dm3
masa substancji wynosi 60 g. Masę hydratu obliczysz tak samo jak w pierwszym przykładzie
3.
18 g substancji - 100 g roztworu
x - 25,5 g roztworu
Masa substancji wynosi 4,59 g czyli:
56 g (masa 1 mola KOH) - 1 mol
4,59 g - x moli
ilość moli wynosi 0,08.
Teraz liczysz objętość roztworu KOH:
1,17 g - 1 cm3
25,5 g - Vs
Vs = 21,79 cm3
Czyli objętość całego roztworu wynosi: 21,79 cm3 + 250 cm3 = 271,79 cm3
Teraz trzeba obliczyć stężenie molowe:
0,08 moli - 271,79 cm3 roztworu
x - 1000 cm3
x to ilość moli substancji w 1 dm3 roztworu czyli stężenie molowe.
4. Zadanie trzeba zacząć rozwiązywać od końca czyli:
1,14 g - 1 cm3
x - 5000 cm3
20 g substancji - 100 g roztworu
ms - 5700 g roztworu
masa substancji wynosi 1,14 kg.
Czyli teraz:
96 g substancji - 100 g roztworu
1140 g substancji - mr
I teraz objętość:
1,84 g - 1 cm3
1187 g - V
gdzie V to objętość roztworu
5. Przykłady tego zadania możesz obliczyć w taki sposób:
Jeśli gęstość roztworu wynosi, np. 1 g/cm3 to
1 g roztworu - 1 cm3
x - 1000 cm3
Jeśli stężenie procentowe wynosi np. 6% to:
6 g substancji - 100 g roztworu
y - 1000 g (taka masa wychodzi w pierwszej proporcji)
Czyli w takim przypadku masa substancji wynosiłaby 60 g. Teraz tę masą trzeba przeliczyć na ilość moli.