Ktoś wie jak to rozwiązać???
Ile gramów chlorku sodu należy wsypać do 300g 20%-roztworu aby otrzymać roztwór 28-%?
stężenia procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszwica
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 8 razy
stężenia procentowe
Ilość wody w tym roztworze jest stała:
\(\displaystyle{ (100 \% -20 \% ) \cdot 300g=240g}\)
\(\displaystyle{ 100 \% -28 \% =72 \%}\)
\(\displaystyle{ 72 \% x=240g}\)
\(\displaystyle{ x=333\frac{1}{3}g}\)
\(\displaystyle{ 333\frac{1}{3}g-300g=33\frac{1}{3}g}\)
Odp. Należy dosypać \(\displaystyle{ 33 \frac{1}{3}g}\)
\(\displaystyle{ (100 \% -20 \% ) \cdot 300g=240g}\)
\(\displaystyle{ 100 \% -28 \% =72 \%}\)
\(\displaystyle{ 72 \% x=240g}\)
\(\displaystyle{ x=333\frac{1}{3}g}\)
\(\displaystyle{ 333\frac{1}{3}g-300g=33\frac{1}{3}g}\)
Odp. Należy dosypać \(\displaystyle{ 33 \frac{1}{3}g}\)