Prosze o jaknajszybsze rozwiązanie tych zadań:
Kwas octowy działa parząco i drażniąco na błony śluzowe oczu, dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Dla oczu groźne już są bardzo małe stężenia od 2%.Czy można przemyć oko roztworem, który przyrządza się mieszając 100g 10% octu z 1dm3 wody, a podaje się przy doustnym zatruciu roztworem zasady sodowej? Zapisz obliczenia.
Śmiertelna dawka etanolu(gęstość ok.0,75g/cm3)wynosi około 6g/1kg masy ciała. Oblicz jaka objętość alkoholu 70%może spowodować śmierć przez udszenie człowieka ważącego 70kg.
Tyle samo alkoholu etylowego, co kieliszek wódki (50g, 45% alkoholu), zawiera:
a)szklanka wina(250g),b)butelka piwa(500g), c)3 butelki (1,5kg)kwasu chlebowego, d)4 butelki tzw. Piwa bezalkoholowego (2kg). Oblicz zawartođ procentow alkoholu w tych napojach.
zad.dot. trucizn
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 maja 2006, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Ziom Ziomisław
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: I LO Inowrocław
- Pomógł: 20 razy
zad.dot. trucizn
Ad.1 Obliczmy stężenie tegoż roztworu:
Cp=\(\displaystyle{ \frac{100g}{100g+1000g}}\)*100%=\(\displaystyle{ \frac{100}{1100}}\)*100%= =\(\displaystyle{ \frac{100}{11}}\)%=9,(09)%>2% Zatem odp brzmi nie nie mozna przemyć tym roztworem oka.
Cp=\(\displaystyle{ \frac{100g}{100g+1000g}}\)*100%=\(\displaystyle{ \frac{100}{1100}}\)*100%= =\(\displaystyle{ \frac{100}{11}}\)%=9,(09)%>2% Zatem odp brzmi nie nie mozna przemyć tym roztworem oka.