Oblicz % skład masowy mieszaniny wodoru i helu o gęstości 0,1g/dm3
Błagam, pomóżcie mi z tym zadaniem
Obliczanie składu masowego
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Obliczanie składu masowego
Ja bym to zrobił tak:
Skoro nie mamy danej objętości, to przyjmijmy sobie dowolną, dla ułatwienia niech to będzie 1 decymetr sześcienny. Stąd możemy wyliczyć ile razem ważą oba te gazy
\(\displaystyle{ 0,1 g/dm^3 \times 1dm^3 = 0,1 g}\) Jeżeli za x przyjmiemy masę wodoru, a za y masę helu, obie w gramach, to możemy zapisać takie równanie:
\(\displaystyle{ x+y=0,1}\)
Zakładam, że masz do dyspozycji gęstości wodoru i helu, ja poniższe wziąłem z wikipedii. Gęstość wodoru to będzie \(\displaystyle{ 0,0899 g/dm^3}\), a helu \(\displaystyle{ 0,1785 g/dm^3}\). Jak wiadomo, masa substancji podzielona przez jej gęstość daje jej objętość (można to sprawdzić na jednostkach), dlatego drugie równanie ma postać:
\(\displaystyle{ \frac{x}{0,0899}+\frac{y}{0,1785}=1}\)
Powstaje nam układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=0,1\\\frac{x}{0,0899}+\frac{y}{0,1785}=1\end{cases}}\)
Jeśli z pierwsze równanie przekształcimy na \(\displaystyle{ x=0,1-y}\), to otrzymamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=0,1-x\\\frac{x}{0,0899}+\frac{y}{0,1785}=1\end{cases}}\)
Podstawiamy y z pierwszego równania do drugiego
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=0,1-x\\\frac{x}{0,0899}+\frac{0.1-x}{0,1785}=1\end{cases}}\)
i otrzymujemy już prostą zależność od jednej zmiennej. Wynik, policzony przeze mnie na kalkulatorze, to \(\displaystyle{ x=0,07965\sim x=0.08}\) Podstawiając to do \(\displaystyle{ y=0,1-x}\) otrzymałem
\(\displaystyle{ y=0,1-0,08=0,02}\)
Czyli mamy 0,8 grama wodoru i 0,2 grama helu. Obliczenie procenta masowego wygląda tak: masa substancji/masa całości i wszystko razy 100%. Czyli dla wodoru będzie to 80%, a helu 20%.
Skoro nie mamy danej objętości, to przyjmijmy sobie dowolną, dla ułatwienia niech to będzie 1 decymetr sześcienny. Stąd możemy wyliczyć ile razem ważą oba te gazy
\(\displaystyle{ 0,1 g/dm^3 \times 1dm^3 = 0,1 g}\) Jeżeli za x przyjmiemy masę wodoru, a za y masę helu, obie w gramach, to możemy zapisać takie równanie:
\(\displaystyle{ x+y=0,1}\)
Zakładam, że masz do dyspozycji gęstości wodoru i helu, ja poniższe wziąłem z wikipedii. Gęstość wodoru to będzie \(\displaystyle{ 0,0899 g/dm^3}\), a helu \(\displaystyle{ 0,1785 g/dm^3}\). Jak wiadomo, masa substancji podzielona przez jej gęstość daje jej objętość (można to sprawdzić na jednostkach), dlatego drugie równanie ma postać:
\(\displaystyle{ \frac{x}{0,0899}+\frac{y}{0,1785}=1}\)
Powstaje nam układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=0,1\\\frac{x}{0,0899}+\frac{y}{0,1785}=1\end{cases}}\)
Jeśli z pierwsze równanie przekształcimy na \(\displaystyle{ x=0,1-y}\), to otrzymamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=0,1-x\\\frac{x}{0,0899}+\frac{y}{0,1785}=1\end{cases}}\)
Podstawiamy y z pierwszego równania do drugiego
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=0,1-x\\\frac{x}{0,0899}+\frac{0.1-x}{0,1785}=1\end{cases}}\)
i otrzymujemy już prostą zależność od jednej zmiennej. Wynik, policzony przeze mnie na kalkulatorze, to \(\displaystyle{ x=0,07965\sim x=0.08}\) Podstawiając to do \(\displaystyle{ y=0,1-x}\) otrzymałem
\(\displaystyle{ y=0,1-0,08=0,02}\)
Czyli mamy 0,8 grama wodoru i 0,2 grama helu. Obliczenie procenta masowego wygląda tak: masa substancji/masa całości i wszystko razy 100%. Czyli dla wodoru będzie to 80%, a helu 20%.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Obliczanie składu masowego
No właśnie nie mam do dyspozycji gęstości, a odpowiedzi są takie: hel 21,4%, wodór 78,6%. Nie wiem jak to zrobić