Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Oblicz:
a)liczbę moli,
b)masę
siarczku magnezu, który powstanie w reakcji do której użyto 0,5mola magnezu i 10g siarki.
Robiliśmy takie zadania na lekcji, ale gubię się już na początku jak jest to 10g siarki.Wydaje mi się, że trzeba to zamienić na mole , ale jak?
Obliczenia(mole,masa,liczba cząsteczek)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Obliczenia(mole,masa,liczba cząsteczek)
Zachodzi reakcja: \(\displaystyle{ Mg + S \rightarrow MgS}\)
Zamieniasz 10g siarki na mole:
\(\displaystyle{ M_{S} = 32g/mol}\)
czyli 32g S - 1 mol S
10g S - x mol S
x = 0,3125 mola
Teraz trzeba sprawdzić czego użyto w nadmiarze:
1 mol Mg - 1 mol S
0,3125 mol Mg - 0,3125 mol S
Czyli przereaguje 0,3125 mola Mg. Skoro z jednego mola Mg powstaje jeden mol MgS to z 0,3125 mola Mg powstanie 0,3125 mola MgS. Teraz tylko przeliczasz ilość moli MgS na masę.
Zamieniasz 10g siarki na mole:
\(\displaystyle{ M_{S} = 32g/mol}\)
czyli 32g S - 1 mol S
10g S - x mol S
x = 0,3125 mola
Teraz trzeba sprawdzić czego użyto w nadmiarze:
1 mol Mg - 1 mol S
0,3125 mol Mg - 0,3125 mol S
Czyli przereaguje 0,3125 mola Mg. Skoro z jednego mola Mg powstaje jeden mol MgS to z 0,3125 mola Mg powstanie 0,3125 mola MgS. Teraz tylko przeliczasz ilość moli MgS na masę.