Czy 0,5 mola dwutlenku węgla (CO2) zawiera więcej węgla niż 12g tlenku węgla (CO)?
Odp. uzasadnić rachunkiem.
Z góry dziękuję za odpowiedź
masa mola 4
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
masa mola 4
\(\displaystyle{ CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) mola \(\displaystyle{ CO_2}\) zawiera:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ CO_2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{1}{2} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów \(\displaystyle{ O}\)
\(\displaystyle{ CO}\)
policzmy ile moli stanowi 12g tlenku węgla (jego masa molowa wynosi 28g/mol):
\(\displaystyle{ \frac{12g}{28 \frac{g}{mol}} = \frac{3}{7} mola}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\) mola \(\displaystyle{ CO}\) zawiera:
\(\displaystyle{ \frac{3}{7} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ CO}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{7} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{7} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów \(\displaystyle{ O}\)
porównaj gdzie jest więcej
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) mola \(\displaystyle{ CO_2}\) zawiera:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ CO_2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{1}{2} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów \(\displaystyle{ O}\)
\(\displaystyle{ CO}\)
policzmy ile moli stanowi 12g tlenku węgla (jego masa molowa wynosi 28g/mol):
\(\displaystyle{ \frac{12g}{28 \frac{g}{mol}} = \frac{3}{7} mola}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\) mola \(\displaystyle{ CO}\) zawiera:
\(\displaystyle{ \frac{3}{7} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ CO}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{7} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{7} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów \(\displaystyle{ O}\)
porównaj gdzie jest więcej