Czy 5g tlenku miedzi (I) (Cu2O) zawiera tyle samo miedzi , co 5g tlenku miedzi (II) (CuO). Odpowiedz uzasadnić rachunkiem.
Z góry dziękuję
masa mola 3
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
masa mola 3
Jeden mol \(\displaystyle{ Cu _{2}O}\) zawiera \(\displaystyle{ 2 \cdot 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) atomów miedzi a jeden mol \(\displaystyle{ CuO}\) zawiera \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) atomów miedzi. Zadanie można rozwiązać, np. tak:
\(\displaystyle{ M_{Cu _{2}O} = 144g/mol}\)
\(\displaystyle{ 144g}\) \(\displaystyle{ Cu _{2}O}\)- \(\displaystyle{ 2 \cdot 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) atomów miedzi
\(\displaystyle{ 5g}\) \(\displaystyle{ Cu _{2}O}\) - \(\displaystyle{ x}\) atomów miedzi
Drugi przykład wykonuje się analogicznie. Później wystarczy porównać ilość atomów miedzi.
\(\displaystyle{ M_{Cu _{2}O} = 144g/mol}\)
\(\displaystyle{ 144g}\) \(\displaystyle{ Cu _{2}O}\)- \(\displaystyle{ 2 \cdot 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) atomów miedzi
\(\displaystyle{ 5g}\) \(\displaystyle{ Cu _{2}O}\) - \(\displaystyle{ x}\) atomów miedzi
Drugi przykład wykonuje się analogicznie. Później wystarczy porównać ilość atomów miedzi.