obliczanie stężenia procentowego PN

Awatar użytkownika
SoniC_21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 lis 2009, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radomsko

obliczanie stężenia procentowego PN

Post autor: SoniC_21 »

Witam ! A ktoś wie jak obliczyć stężenie procentowe PN (produktu naftowego) mając gęstość nafty równą 0,79kg/m3 , 25g piasku skażonego 7 cm3 nafty. Trzeba wybrać właściwe wartości i policzyć.-- 15 lis 2009, o 23:09 --
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

obliczanie stężenia procentowego PN

Post autor: mmoonniiaa »

gęstość nafty: \(\displaystyle{ 0,79 \frac{kg}{m^3} =0,79 \frac{1000g}{1000000cm^3} =0,00079 \frac{g}{cm^3}}\)
masa \(\displaystyle{ 7cm^3}\) nafty: \(\displaystyle{ 7 \cdot 0,00079=0,00553g}\)
zawartość procentowa nafty w produkcie naftowym (mieszaninie nafty i piasku): \(\displaystyle{ \frac{0,00553g}{25,00553g} \cdot 100\%=0,022\%}\)
Awatar użytkownika
SoniC_21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 lis 2009, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radomsko

obliczanie stężenia procentowego PN

Post autor: SoniC_21 »

Dziękuję za tak świetne rozpisanie tego droga mmoonniiaau
ODPOWIEDZ