dysocjacja i obliczenia

rumunek2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2009, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: głuchołazy
Podziękował: 13 razy

dysocjacja i obliczenia

Post autor: rumunek2 »

mam prośbe o zrobienie tych zadaań bo ja nie umiem a szkołe robie zaocznie i chce sie nauczyc
1.ile wody zawiera 400gr roztworu 20%.
2.ile gr Nacl otrzymamy po odparowaniu do sucha 100cm sześciennych 0,5 molowego rozrworu?
3.obliczyc stężenie molowe 96% H2SO4 o gestości 1,84gr na cm szescienny?
4. ile gr wody i ile gr stęzonego 36% roztworu Hcl nalezy zmiesza aby otrzyma 200gr roztworu 10% ?
5. napisz reakcje dysocjacji elektrolitycznej oraz podaj nazwy jonów:
- kwas węglowy
- kwas bromowodorowy
-wodorotlenek potasu
- wodorotlenek żelaza 2
- azotan miedzi 2
- siarczan6 glinu
-fosforan5 żelaza 3
- siarczan magnezu
z gory dziękuje
adelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 10 lis 2009, o 10:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bartoszyce/Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

dysocjacja i obliczenia

Post autor: adelo »

1.

Ze wzoru na Cp, a następnie ze wzoru na masę rozpuszczalnika

\(\displaystyle{ Cp= \frac{ms}{mr}*100p \%}\)

\(\displaystyle{ 20 \% = \frac{ms}{400g} *100 \%}\)
\(\displaystyle{ \frac{20 \% }{100 \% } *400= ms}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{5} *400 = ms}\)
ms= 80g


\(\displaystyle{ m _{rozp} = m _{roztw} - m _{subs}}\)

x= 400-80
x=320g

Masa wody wynosi 320g.
gw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

dysocjacja i obliczenia

Post autor: gw »



Radzę poczytać, jak dalej będą problemy to pisać
rumunek2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2009, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: głuchołazy
Podziękował: 13 razy

dysocjacja i obliczenia

Post autor: rumunek2 »

gw, ja am z tym wuielkie probnlemy i wogole nie rozumie
ODPOWIEDZ