Miareczkowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Miareczkowanie
Ile \(\displaystyle{ cm^{3}\; NaOH}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,1\; \frac{mol}{dm^{3}}}\) należy użyć na miareczkowanie \(\displaystyle{ 20\; cm^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,12\; \frac{mol}{dm^{3}}}\)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Miareczkowanie
\(\displaystyle{ NaOH +HCl-> NaCl +H_{2}O}\)
czyli na zmiareczkowanie 1 mola HCl potrzeba 1 mola NaOH
Kwasu mamy:
\(\displaystyle{ n=C_{m}\cdot{V}=0,12\frac{mol}{dm^{3}}\cdot{0,02 dm^{3}}=0,0024 mola}\)
Tyle samo musimy mieć zasady, dasz radę.
czyli na zmiareczkowanie 1 mola HCl potrzeba 1 mola NaOH
Kwasu mamy:
\(\displaystyle{ n=C_{m}\cdot{V}=0,12\frac{mol}{dm^{3}}\cdot{0,02 dm^{3}}=0,0024 mola}\)
Tyle samo musimy mieć zasady, dasz radę.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Miareczkowanie
Nie bardzo:) Musisz mieć tyle samo zasady co kwasu (wynika to ze stechiometrii reakcji).
\(\displaystyle{ V_{NaOH}=\frac{n}{C_{m}}= \frac{0,0024}{0,1}=0,024 dm^{3}= 24 cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{NaOH}=\frac{n}{C_{m}}= \frac{0,0024}{0,1}=0,024 dm^{3}= 24 cm^{3}}\)