Doświadczenie

nena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 mar 2006, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opole

Doświadczenie

Post autor: nena »

W 3 probówkach znajdują się w postaci stałej :białko, cukier i tłuszcz. Jak rozpoznać te substancje. Zaproponuj doświadczenia.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Doświadczenie

Post autor: bolo »

Reakcja ksantoproteinowa, reakcja z \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}}\), reakcja zmydlania tłuszczów.
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Doświadczenie

Post autor: Sir George »

djbolo, a co myślisz o rozpuszczalności w wodzie?
Choć przyznaję, że nie mam wielkiego doświadczenia w chemii...
nena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 mar 2006, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opole

Doświadczenie

Post autor: nena »

tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie...białka rozpuszczają...a cukier...
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Doświadczenie

Post autor: Sir George »

nena pisze:tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie...białka rozpuszczają...a cukier...
...właśnie o coś takiego mi chodziło (znaczy się łatwo wskazać probówkę z tłuszczem)...
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Doświadczenie

Post autor: bolo »

Cukier... Właśnie zależy jeszcze jaki Jeśli "ten potoczny cukier", to będzie sacharoza, która jest rozpuszczalna.
nena pisze:białka rozpuszczają
Ale nie wszystkie. Może bardziej chodziło Ci o mieszaninę koloidalną w ogólnym przypadku?
ODPOWIEDZ