Stężenia procentowe i molowe!!

bekii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 14 mar 2009, o 21:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stężenia procentowe i molowe!!

Post autor: bekii »

Witam,

bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu chociaż któregokolwiek z tych zadań.
Jest to bardzo pilne.
Z góry wielkie dzięki!


1.Oblicz, ile cm3 90% kwasu octowego o gęstości d=1,066g/cm3 trzeba użyć aby otrzymać 0,5dm3 roztworu o stężeniu 0,1mol/dm3.

2.Ile gramów MgSO4*7H2O trzeba odważyć aby otrzymać 500 ml roztworu tej soli o stężeniu 0,4mol/l?

3.Ile ml stężonego kwasu solnego o Cm=11,2 mol/l trzeba odmierzyć, aby przygotować 200 ml kwasu rozcieńczonego o Cm=0,05mol/l ??
Szymon1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Stężenia procentowe i molowe!!

Post autor: Szymon1993 »

Zad. 1.
Stężenie 0,1 mol/dm3 oznacza, że 0,1 mola substancji jest w 1 dm3 roztworu. Jest 0.5 dm3 roztworu czyli 0,05 mola substancji. 0.05 mola to 2,45 g kwasu octowego (1 mol kwasu octowego to 49 g). Kwas jest 90% czyli układasz proporcję:

\(\displaystyle{ 90g}\)\(\displaystyle{ substancji}\) - \(\displaystyle{ 100g}\)\(\displaystyle{ roztworu}\)
\(\displaystyle{ 2,205g}\)\(\displaystyle{ substancji}\) - \(\displaystyle{ x g}\) \(\displaystyle{ roztworu}\)
Otrzymany wynik trzeba przeliczyć na objętość. Jest podana gęstość, objętość można policzyć, np. z proporcji.

Zad 2.
Z proporcji można policzyć ilość moli substancji zawartą w 1 litrze roztworu. Potem trzeba przeliczyć ilość moli na ilość gramów.

Zad 3.
Najpierw należy policzyć ilość moli kwasu w 200 ml roztworu, w ten sam sposób należy policzyć objętość pierwszego roztworu.
\(\displaystyle{ 0.05 mol - 1000 ml}\)
\(\displaystyle{ x mol - 200 ml}\)
oraz
\(\displaystyle{ 11,2 mol - 1000 ml}\)
\(\displaystyle{ x mol - y ml}\)
w x mol należy wstawić wynik z pierwszej proporcji.
ODPOWIEDZ