Fermentacja glukozy
Fermentacja glukozy
W wyniku fermentacji glukozy otrzymano 23g alkoholu etylowego. Ile gramów glukozy poddano fermentacji. Ile dm3 tlenku węgla(IV) (odmierono w warunkach normalnych) otrzymano?
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Fermentacja glukozy
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6}\longrightarrow^{zymaza}2CO_{2}+2C_{2}H_{5}OH}\)
Teraz proporcja:
\(\displaystyle{ xdm^{3} CO_{2}}\) wytwarza się razem z \(\displaystyle{ 23g}\) etanolu.
Z \(\displaystyle{ yg}\) glukozy otrzymujemy \(\displaystyle{ 23g}\) etanolu
\(\displaystyle{ 2\cdot 22,4dm^{3} CO_{2}}\) wytwarza się razem z \(\displaystyle{ 2\cdot 46g}\) etanolu.
\(\displaystyle{ 180g}\) glukozy daje między innymi \(\displaystyle{ 2\cdot 46g}\) etanolu.
Wniosek taki, że wydzieliło się \(\displaystyle{ 11,2dm^{3} CO_{2}}\). Początkowa masa glukozy to \(\displaystyle{ 45g}\).
Teraz proporcja:
\(\displaystyle{ xdm^{3} CO_{2}}\) wytwarza się razem z \(\displaystyle{ 23g}\) etanolu.
Z \(\displaystyle{ yg}\) glukozy otrzymujemy \(\displaystyle{ 23g}\) etanolu
\(\displaystyle{ 2\cdot 22,4dm^{3} CO_{2}}\) wytwarza się razem z \(\displaystyle{ 2\cdot 46g}\) etanolu.
\(\displaystyle{ 180g}\) glukozy daje między innymi \(\displaystyle{ 2\cdot 46g}\) etanolu.
Wniosek taki, że wydzieliło się \(\displaystyle{ 11,2dm^{3} CO_{2}}\). Początkowa masa glukozy to \(\displaystyle{ 45g}\).
Ostatnio zmieniony 12 maja 2006, o 23:11 przez bolo, łącznie zmieniany 1 raz.