Fermentacja glukozy

nena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 mar 2006, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opole

Fermentacja glukozy

Post autor: nena »

W wyniku fermentacji glukozy otrzymano 23g alkoholu etylowego. Ile gramów glukozy poddano fermentacji. Ile dm3 tlenku węgla(IV) (odmierono w warunkach normalnych) otrzymano?
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Fermentacja glukozy

Post autor: bolo »

\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6}\longrightarrow^{zymaza}2CO_{2}+2C_{2}H_{5}OH}\)

Teraz proporcja:

\(\displaystyle{ xdm^{3} CO_{2}}\) wytwarza się razem z \(\displaystyle{ 23g}\) etanolu.
Z \(\displaystyle{ yg}\) glukozy otrzymujemy \(\displaystyle{ 23g}\) etanolu
\(\displaystyle{ 2\cdot 22,4dm^{3} CO_{2}}\) wytwarza się razem z \(\displaystyle{ 2\cdot 46g}\) etanolu.
\(\displaystyle{ 180g}\) glukozy daje między innymi \(\displaystyle{ 2\cdot 46g}\) etanolu.

Wniosek taki, że wydzieliło się \(\displaystyle{ 11,2dm^{3} CO_{2}}\). Początkowa masa glukozy to \(\displaystyle{ 45g}\).
Ostatnio zmieniony 12 maja 2006, o 23:11 przez bolo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ