1. W dwóch kilogramach wody rozpuszczono pół kilograma soli. Jakie jest stężenie procentowe soli w tym roztworze? Ile wyniesie to stężenie,gdy do tego roztworu dodamy 1 kg wody? A ile ile kilo soli należy dodać do pierwszego roztworu, aby otrzymać roztwór, w którym stosunek ilości soli do ilości wody wynosi 1:3?
2. Zmieszano 2 kg 15% roztworu soli z 3kg 10% roztworu soli. Jaki jest stosunek ilości soli do ilości i wody w otrzymanym roztworze?
2 zrobiłem sam, zostało 1
Zadania z chemii na %
- kam_new93
- Użytkownik
- Posty: 673
- Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 106 razy
Zadania z chemii na %
\(\displaystyle{ \frac{0,5}{2,5}*100 \% =20 \%}\)
\(\displaystyle{ \frac{0,5}{3,5}*100 \%}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{100}*2kg+3kg* \frac{10}{100}=0,3+0,3=0,6kg-sól}\)
\(\displaystyle{ \frac{0,6}{5}=12 \%}\)
czyli stosunek to 12:88 czyli 3:22
\(\displaystyle{ \frac{0,5}{3,5}*100 \%}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{100}*2kg+3kg* \frac{10}{100}=0,3+0,3=0,6kg-sól}\)
\(\displaystyle{ \frac{0,6}{5}=12 \%}\)
czyli stosunek to 12:88 czyli 3:22