Zad.1Ile gramów bronku sodu(NaBr) znajduje się w \(\displaystyle{ 0,2dcm^{3}}\) 0,1 - molowego roztworu
Zad.2 Oblicz stężenie roztworu trzymanego po rozpuszczeniu 35 gram substancji w 150 gr wody
roz. molowy i stężenie roztworu
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
roz. molowy i stężenie roztworu
moze jakas proporcja... :]
ad.1
\(\displaystyle{ 0,1mola- 1 dm^3\\x - 0,2 dm^3\\x=0,02mola}\)
Masa molowa NaBr=103
Zatem:
\(\displaystyle{ 103 - 1 mol\\x-0,02mola\\x=2,06g}\)
ad.2
\(\displaystyle{ 35g-(150+35)g\\x-100g\\x=41,17g}\)
ad.1
\(\displaystyle{ 0,1mola- 1 dm^3\\x - 0,2 dm^3\\x=0,02mola}\)
Masa molowa NaBr=103
Zatem:
\(\displaystyle{ 103 - 1 mol\\x-0,02mola\\x=2,06g}\)
ad.2
\(\displaystyle{ 35g-(150+35)g\\x-100g\\x=41,17g}\)