W \(\displaystyle{ 150 cm^{3}}\) roztworu znajduje się 50gr chlorku wapnia (\(\displaystyle{ CaCl_{2}}\) ). Oblicz stężenie molowe.
Prawde mówiąc nie kumam tego wogóle, jeśli ktoś dałby mi jakieś wskazówki byłbym wdzięczny.
Stężenie molowe
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Stężenie molowe
\(\displaystyle{ m_{s}=50 g}\)
\(\displaystyle{ V=150 cm^{3}=0,15dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ M_{CaCl_{2}}=111 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ C_{m}=\frac{m_{s}}{M\cdot{V}}}\)
\(\displaystyle{ C_{m}\simeq3 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ V=150 cm^{3}=0,15dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ M_{CaCl_{2}}=111 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ C_{m}=\frac{m_{s}}{M\cdot{V}}}\)
\(\displaystyle{ C_{m}\simeq3 \frac{mol}{dm^{3}}}\)