Oblicz masę acetylenu ktory można otrzymać z 3,2 grama węgliku wapnia.
Prosze o szybka odpowiedz !
obliczanie masy acetylenu
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 9 cze 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 12 razy
obliczanie masy acetylenu
\(\displaystyle{ mCaC_{2}=40 + 2*12 = 54}\)
\(\displaystyle{ mC_{2}H_{2}=2*12 + 2*1 = 26}\)
\(\displaystyle{ 54g CaC_{2} - 26gC_{2}H_{2}}\)
\(\displaystyle{ 3,2g CaC_{2} - x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{26*3,2}{54}=1,54g C_{2}H_{2}}\)
\(\displaystyle{ mC_{2}H_{2}=2*12 + 2*1 = 26}\)
\(\displaystyle{ 54g CaC_{2} - 26gC_{2}H_{2}}\)
\(\displaystyle{ 3,2g CaC_{2} - x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{26*3,2}{54}=1,54g C_{2}H_{2}}\)