Mam ogromne problemy z zadaniem :
Okres połowicznego rozpadu tego izotopu wynosi 60 min. Odczytaj z wykresu mase tego izotopu która pozostanie po 2,5 h, natomiast proces ma trwać 5 h.
Do zadania nic więcej nie jest dołączone.
okres połowicznego rozpadu
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
okres połowicznego rozpadu
Spróbuj samodzielnie naszkicować wykres, chociaż i bez tego można bez problemu powiedzieć ile izotopu zostaie po tym czasie. Wykres będzie krzywą. Rysujesz w ten sposób, że zakładasz, że na starcie było np 10g izotopu i podstawiasz dla kolejnych jednostek czasu. Po 60 min masz 5g, po kolejnych 60 masz 2,5g izotopu. Z wykresu wyczytujesz ile masz po 2,5h. Oczywiście skoro nie jest nic podane, najlepiej wyrazić w postaci coś razy x, gdzie x to masa początkowa izotopu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
okres połowicznego rozpadu
W tym przypadku masz ,że \(\displaystyle{ T_{1/2}=1h}\)
Po \(\displaystyle{ n}\) godzinach będziesz miał \(\displaystyle{ \frac{1}{2^{n}}}\)
Po 2,5h będzie\(\displaystyle{ T= \frac{1}{2^{2,5}}=\frac{1}{2^{ \frac{5}{2} }}= \frac{1}{ \sqrt{2^{5}}}}\)
Ogólnie \(\displaystyle{ a^{ \frac{m}{n}}=\sqrt[n]{a^{m}}}\)
Po \(\displaystyle{ n}\) godzinach będziesz miał \(\displaystyle{ \frac{1}{2^{n}}}\)
Po 2,5h będzie\(\displaystyle{ T= \frac{1}{2^{2,5}}=\frac{1}{2^{ \frac{5}{2} }}= \frac{1}{ \sqrt{2^{5}}}}\)
Ogólnie \(\displaystyle{ a^{ \frac{m}{n}}=\sqrt[n]{a^{m}}}\)