Witam, dostałem zadania z chemii ktore musze wykonac ale z wszystkimi mialem problem i napisalem tutaj, ale przejde do zadan:
ZADANIE 1
Wskaż, które z podanych węglowodorów są alkanami. Narysuj ich wzory grupowe (półstrukturalne): C11H22, C12H26, C14H30, C15H32, C13H26, C13H24, C11H24, C14H28.
ZADANIE 2
Wyjaśnij, czemu płonącej benzyny nie można gasić wodą? Jakich substancji należałoby tu użyć?
ZADANIE 3
Ustal wzór sumaryczny węglowodoru o masie cząsteczkowej 44u, zawierającego 81,8% węgla
Alkany; wzory półstrukturalne, sumaryczne...
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Alkany; wzory półstrukturalne, sumaryczne...
ad.1.
Wzór ogólny alkanu:
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n+2}}\)
Na podstawie wzoru nie problem określić, które to alkany Wzory połstrukturalne zawierają głownie informacje o szkielecie związku, to taka podpowiedź
ad.3. Liczysz 81,8% z 44u i jest to łaćzna masa atomów węgla w cząsteczce węglowodoru. Reszta odnosi się do wodoru
Pozdrawiam
Wzór ogólny alkanu:
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n+2}}\)
Na podstawie wzoru nie problem określić, które to alkany Wzory połstrukturalne zawierają głownie informacje o szkielecie związku, to taka podpowiedź
ad.3. Liczysz 81,8% z 44u i jest to łaćzna masa atomów węgla w cząsteczce węglowodoru. Reszta odnosi się do wodoru
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rybnik
- Podziękował: 12 razy
Alkany; wzory półstrukturalne, sumaryczne...
a moglbys by mi napisal dzialanie do zadania 3 albo wzor do tego bo zabardzo niewiem jak to zrobic :/
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Alkany; wzory półstrukturalne, sumaryczne...
Ale w czym problem?? Liczysz:Ustal wzór sumaryczny węglowodoru o masie cząsteczkowej 44u, zawierającego 81,8% węgla
\(\displaystyle{ \frac{81,8}{100} \cdot 44 = 35,992 \approx 36 }\)
teraz dzieliosz to przez masę atomową wegla:
\(\displaystyle{ \frac{36 u}{12 u} = 3}\)
Są więc 3 atomy węgla w cząsteczce.
Dalej odejmujemy od masy cząsteczkowej masę 3 atomów węgla:
44 - 36 = 8
Mamy więc 8 atomów wodoru.
Wzór to już myślę nie problem napisać ?
Pozdrawiam -- 29 października 2009, 23:11 --na prośbę:
wzór tej substancji to:
\(\displaystyle{ C_{3}H_{8}}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Alkany; wzory półstrukturalne, sumaryczne...
A jeszcze pytanie drugie:
ponieważ woda jest cięższa od benzyny i jej warstwa pójdzie pod benzynę i się będzie palić dalej. Poza tym jak chlupniesz wodą na beznynę to się pewnie rozpryśnie i na skutek różnic temperatur szybko powstająca para wodna uniesie dużo cząsteczek związków organicznych w benzynie i jest ryzyko, że powstanie kula ognia. A tego byśmy raczej nie chcieli ;P
Pozdrawiam
ponieważ woda jest cięższa od benzyny i jej warstwa pójdzie pod benzynę i się będzie palić dalej. Poza tym jak chlupniesz wodą na beznynę to się pewnie rozpryśnie i na skutek różnic temperatur szybko powstająca para wodna uniesie dużo cząsteczek związków organicznych w benzynie i jest ryzyko, że powstanie kula ognia. A tego byśmy raczej nie chcieli ;P
Pozdrawiam