\(\displaystyle{ 1.}\) Uczeń odważył \(\displaystyle{ 25g}\) cukru, odmierzy \(\displaystyle{ 125g}\) wody i z tych składników sporządzi roztwór. Oblicz stężenie procentowe tego roztworu.
\(\displaystyle{ 2.}\) Jodyna to \(\displaystyle{ 3 \%-owy}\) roztwór jodu w alkoholu etylowym. Oblicz, ile gramów jodu należy rozpuścić w \(\displaystyle{ 50g}\) alkoholu, aby otrzymać ten roztwór.
\(\displaystyle{ 3.}\) Oblicz, ile gramów soli kuchennej i wody potrzeba do przygotowania \(\displaystyle{ 200g}\) \(\displaystyle{ 25 \%-owego}\)roztworu.
\(\displaystyle{ 4.}\) Woda utleniona używana do przemywania ran to \(\displaystyle{ 3 \%-owy}\) roztwór nadtlenku wodoru \(\displaystyle{ H _{2} O _{2}}\) w wodzie. Oblicz masę wody utlenionej, którą można otrzymać przez rozpuszczenie \(\displaystyle{ 9g}\) nadtlenku wodoru w wodzie.
\(\displaystyle{ 5.}\) Tłuszcze dobrze się rozpuszczają w benzynie. Oblicz, ile gramów mieszaniny oleju i benzyny otrzymamy, wiedząc, że po dodaniu \(\displaystyle{ 30g}\) oleju do benzyny otrzymano \(\displaystyle{ 25 \%-owy}\) roztwór.
\(\displaystyle{ 6.}\) Uczeń rozpuścił \(\displaystyle{ 50g}\) soi w \(\displaystyle{ 150cm ^{3}}\) wody. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu. \(\displaystyle{ \left( d _{wody} = 1 \frac{g}{cm ^{3} } \right)}\) .
\(\displaystyle{ 7.}\) Do okładów na lekkie poparzenia kwasami stosuje się \(\displaystyle{ 2 \%}\) roztwór sody oczyszczonej. Oblicz, ile gramów sody oczyszczonej należy odważyć i jaką objętość wody odmierzyć, aby otrzymać \(\displaystyle{ 200g}\) takiego roztworu. \(\displaystyle{ \left( d _{wody} = 1 \frac{g}{cm ^{3} } \right)}\).
\(\displaystyle{ 8.}\) Oblicz
\(\displaystyle{ a)}\) Stężenie procentowe nasyconego roztworu chlorku potasu \(\displaystyle{ KCl}\)w temperaturze \(\displaystyle{ 30 º C}\)
\(\displaystyle{ b)}\) Stężenie procentowe nasyconego roztworu siarczanu \(\displaystyle{ \left(VI \right)}\) miedzi \(\displaystyle{ \left( II\right)}\) czyli \(\displaystyle{ CuSO _{4}}\) w temperaturze \(\displaystyle{ 40ºC}\).
\(\displaystyle{ 9.}\) Uczeń posłodził herbatę, wsypując łyżeczkę cukru (\(\displaystyle{ 5g}\)) do filiżanki zawierającej \(\displaystyle{ 150g}\) płynu. Następnie dodał ponownie taką samą porcję cukru. Oblicz stężenie procentowe herbaty po dodaniu do niej jednej łyżeczki cukru oraz po dodaniu drugiej.
\(\displaystyle{ 10.}\) Oblicz, jaką objętość wody należy dodać do \(\displaystyle{ 300g}\) \(\displaystyle{ 20 \%-owego}\) roztworu wodnego soli kuchennej, aby otrzymać \(\displaystyle{ 3 \%-owy}\) roztwór soli.
\(\displaystyle{ 11.}\) Uczeń przygotował \(\displaystyle{ 20 \%-owy}\) roztwór wodny soi kuchennej i rozlał go do trzech zlewek po \(\displaystyle{ 150g}\) w każdej.
\(\displaystyle{ a)}\) Do pierwszej zlewki dodał \(\displaystyle{ 100g}\) wody. Oblicz stężenie procentowe.
\(\displaystyle{ b)}\) Do drugiej zlewki dosypał \(\displaystyle{ 12g}\) soli. Oblicz, jak zmieniło się stężenie i ile ono wynosi.
\(\displaystyle{ c)}\) Z trzeciej zlewki odparował \(\displaystyle{ 50g}\) wody. Oblicz, jakie stężenie procentowe ma roztwór po odparowaniu.
\(\displaystyle{ 12.}\) Zmieszano dwa roztworu kwasu octowego (octu): \(\displaystyle{ 125 g}\) \(\displaystyle{ 10 \%-owego}\) i \(\displaystyle{ 175g}\) \(\displaystyle{ 6 \%-owego}\). Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
\(\displaystyle{ 13.}\) Zmieszano ze sobą trzy roztworu tej samej substancji: \(\displaystyle{ I-100g}\) \(\displaystyle{ 80 \%-owego}\) roztworu, \(\displaystyle{ II-200g}\) \(\displaystyle{ 40 \%-owego}\) roztworu i \(\displaystyle{ III-300g}\) \(\displaystyle{ 10 \%-owego}\) roztworu. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
stężenie procentowe roztworu (13 zadań)
- High Voltage
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 16 razy
stężenie procentowe roztworu (13 zadań)
ad.1\(\displaystyle{ m _{s}=25g, m _{r}=125g+25g=150g}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{m _{s} }{m _{r} }*100 \%}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{25}{125}*100 \%}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{1}{5}*100 \%}\)
\(\displaystyle{ Cp=20 \%}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{m _{s} }{m _{r} }*100 \%}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{25}{125}*100 \%}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{1}{5}*100 \%}\)
\(\displaystyle{ Cp=20 \%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
stężenie procentowe roztworu (13 zadań)
Masa roztworu to \(\displaystyle{ 150g}\) a nie \(\displaystyle{ 125g}\).
- High Voltage
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
stężenie procentowe roztworu (13 zadań)
a ktoś pomógłby mi z resztą zadań?
a mam pytanie: jeżeli w zad.2 wyszło mi \(\displaystyle{ m _{s} = 5,97g}\) to dobrze?
a mam pytanie: jeżeli w zad.2 wyszło mi \(\displaystyle{ m _{s} = 5,97g}\) to dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 3 razy
stężenie procentowe roztworu (13 zadań)
W trzecim mi wyszło 150g \(\displaystyle{ NaCl_{}}\) i 50g \(\displaystyle{ H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ m_{a}= x}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=x}\)
\(\displaystyle{ m_{r-ru}= 200g}\)
\(\displaystyle{ Cp=25%}\)
po przekształceniu wzoru dostaje \(\displaystyle{ m_{s}}\)= \(\displaystyle{ \frac{25*200}{100}}\) = 50
\(\displaystyle{ 200g-50g = 150g}\)
-- 2 lis 2009, o 20:03 --
4.) Potrzeba 300g wody utlenionej
5.) 120 g mieszaniny-- 2 lis 2009, o 20:16 --W 2 mi wyszło inaczej, \(\displaystyle{ m_{s}= ok 1,5 g}\) , ale nie wiem czy to dobrze zrobiłam. Po prostu wypisałam dane i przekształciłam wzór i wyszło mi równanie z jedną niewiadomą.
\(\displaystyle{ m_{a}= x}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=x}\)
\(\displaystyle{ m_{r-ru}= 200g}\)
\(\displaystyle{ Cp=25%}\)
po przekształceniu wzoru dostaje \(\displaystyle{ m_{s}}\)= \(\displaystyle{ \frac{25*200}{100}}\) = 50
\(\displaystyle{ 200g-50g = 150g}\)
-- 2 lis 2009, o 20:03 --
4.) Potrzeba 300g wody utlenionej
5.) 120 g mieszaniny-- 2 lis 2009, o 20:16 --W 2 mi wyszło inaczej, \(\displaystyle{ m_{s}= ok 1,5 g}\) , ale nie wiem czy to dobrze zrobiłam. Po prostu wypisałam dane i przekształciłam wzór i wyszło mi równanie z jedną niewiadomą.