Witam
Chodze do 2 gimnazjum , nie moge pojąć uzupelniania rownań reakcji chemicznych
pomozecie cos ?
Równiania reakcji chemicznych
- fantagiro43
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 18:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Równiania reakcji chemicznych
Chodzi ci o uzupełnianie np takiej reakcji :
\(\displaystyle{ H _{3} PO _{4} + 3NaOH -> Na _{3} PO _{4} + 3H _{2} O}\)
Zasad polega na tym że po obu stronach musisz mieć tyle samo atomów:
L=P (lewa równa się prawej)
Na początek liczysz te atomy których masz najmniej - w powyższym przypadku P i Na.
Następnie na koniec liczysz O i H - bo tego jest zawsze najwięcej.
Czyli:
Na- otrzymana jest sól z trzema atomami sodu, więc wstawiasz 3 przed zasadą NaOH.
P - po obu stronach jest tyle samo.
H - po lewej masz 6 atomów, po prawej przy soli masz już 4 atomy więc wstawiasz przed wodą 3, aby 6=6
O - po lewej masz 7 atomów, po prawej przy soli masz 4 więc przy wodzie wstawiasz 3 (tak jak było wstawione przy H) czyli 7=7.
L=P
\(\displaystyle{ H _{3} PO _{4} + 3NaOH -> Na _{3} PO _{4} + 3H _{2} O}\)
Zasad polega na tym że po obu stronach musisz mieć tyle samo atomów:
L=P (lewa równa się prawej)
Na początek liczysz te atomy których masz najmniej - w powyższym przypadku P i Na.
Następnie na koniec liczysz O i H - bo tego jest zawsze najwięcej.
Czyli:
Na- otrzymana jest sól z trzema atomami sodu, więc wstawiasz 3 przed zasadą NaOH.
P - po obu stronach jest tyle samo.
H - po lewej masz 6 atomów, po prawej przy soli masz już 4 atomy więc wstawiasz przed wodą 3, aby 6=6
O - po lewej masz 7 atomów, po prawej przy soli masz 4 więc przy wodzie wstawiasz 3 (tak jak było wstawione przy H) czyli 7=7.
L=P