ilości atomów i masa molowa
ilości atomów i masa molowa
1.Masa 1 czasteczki DNA w pewnym preparacie wynosi \(\displaystyle{ 10 ^{-15}}\) g.Oblicz masę molową tego DNA.
M=\(\displaystyle{ \frac{m}{n}}\)
M=\(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g : 1 mol= \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g/ mol > czy dobrze to rozwiązałam?
2.Oblicz ilość atomów w
A)\(\displaystyle{ 10^{-10}}\) g C
1 mol C -12 g C
x mol C- \(\displaystyle{ 10^{-10}}\)g C
x= 1,2 * \(\displaystyle{ 10^{-9}}\)
1,2* \(\displaystyle{ 10^{-9}}\) * 6,02*\(\displaystyle{ 10^{23}}\) = 7,25* \(\displaystyle{ 10^{14}}\) atomów C
Czy poprawnie zrobiłam powyższe zadania?:)
M=\(\displaystyle{ \frac{m}{n}}\)
M=\(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g : 1 mol= \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g/ mol > czy dobrze to rozwiązałam?
2.Oblicz ilość atomów w
A)\(\displaystyle{ 10^{-10}}\) g C
1 mol C -12 g C
x mol C- \(\displaystyle{ 10^{-10}}\)g C
x= 1,2 * \(\displaystyle{ 10^{-9}}\)
1,2* \(\displaystyle{ 10^{-9}}\) * 6,02*\(\displaystyle{ 10^{23}}\) = 7,25* \(\displaystyle{ 10^{14}}\) atomów C
Czy poprawnie zrobiłam powyższe zadania?:)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2009, o 20:56 przez olaola, łącznie zmieniany 4 razy.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
ilości atomów i masa molowa
Popraw zapis. Coby inni się rozczytali.
zad. 1 odp. NIE. Przytocz definicję 1 mola oraz liczby Avogadra oraz masy molowej i zwróć uwagę że podana masa jest dla JEDNEJ cząsteczki (a swoją drogą nie uważasz że to by było zbyt trywialne układać zadanie w którym jedynym wykonanym rachunkiem jest podzielenie przez 1? (sic!))
zad. 2 Tok rozumowania poprawny (choć da się to załatwić jedną proporcją, ale mniejsza z tym) to źle wykonałaś rachunki wynikające z zapisanej przez Ciebie proporcji.
zad. 1 odp. NIE. Przytocz definicję 1 mola oraz liczby Avogadra oraz masy molowej i zwróć uwagę że podana masa jest dla JEDNEJ cząsteczki (a swoją drogą nie uważasz że to by było zbyt trywialne układać zadanie w którym jedynym wykonanym rachunkiem jest podzielenie przez 1? (sic!))
zad. 2 Tok rozumowania poprawny (choć da się to załatwić jedną proporcją, ale mniejsza z tym) to źle wykonałaś rachunki wynikające z zapisanej przez Ciebie proporcji.
ilości atomów i masa molowa
ad2.
1,2 * \(\displaystyle{ 10^{-10}}\) * 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\) = 7,23* \(\displaystyle{ 10^{13}}\)
ad1.
1g - 6,02* \(\displaystyle{ 10^{23}}\) u
\(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g - u
x= 6,02* \(\displaystyle{ 10^{8}}\) x u
n= \(\displaystyle{ \frac{N}{N avogadry}}\)
n= 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{8}}\) : 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\)
n= \(\displaystyle{ 10 ^{-15}}\) mola
n=\(\displaystyle{ \frac{m}{M}}\)
M= \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) : \(\displaystyle{ 10^{-15}}\)
M= 1 g/mol
a czy teraz jest juz poprawnie?
1,2 * \(\displaystyle{ 10^{-10}}\) * 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\) = 7,23* \(\displaystyle{ 10^{13}}\)
ad1.
1g - 6,02* \(\displaystyle{ 10^{23}}\) u
\(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g - u
x= 6,02* \(\displaystyle{ 10^{8}}\) x u
n= \(\displaystyle{ \frac{N}{N avogadry}}\)
n= 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{8}}\) : 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\)
n= \(\displaystyle{ 10 ^{-15}}\) mola
n=\(\displaystyle{ \frac{m}{M}}\)
M= \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) : \(\displaystyle{ 10^{-15}}\)
M= 1 g/mol
a czy teraz jest juz poprawnie?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
ilości atomów i masa molowa
Ponawiam apel o PRAWIDŁOWE wykonanie PIERWSZEJ proporcjiolaola pisze: ad2.
1,2 * \(\displaystyle{ 10^{-10}}\) * 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\) = 7,23* \(\displaystyle{ 10^{13}}\)
Kompletny brak logiki. Tzn. to co tu wykonałaś jest konsekwencją pierwszej linijki.olaola pisze: ad1.
1g - 6,02* \(\displaystyle{ 10^{23}}\) u
\(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g - u
x= 6,02* \(\displaystyle{ 10^{8}}\) x u
n= \(\displaystyle{ \frac{N}{N avogadry}}\)
n= 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{8}}\) : 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\)
n= \(\displaystyle{ 10 ^{-15}}\) mola
n=\(\displaystyle{ \frac{m}{M}}\)
M= \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) : \(\displaystyle{ 10^{-15}}\)
M= 1 g/mol
a czy teraz jest juz poprawnie?
Zapis \(\displaystyle{ 1g - 6,02* 10^{23}}\) oznacza u Ciebie ni mniej ni więcej to iż przyjmujesz że 1g to 1 mol (tak sobie założyłaś nie wiedząc czemu) Pomijam tu dołączenie jednostki "u" której tu nie powinno być.
Zatem skoro PRZYJĘŁAŚ SOBIE że masa jednego mola wynosi 1g, to nic dziwnego że po całej masie różnych przekształceń i nikomu nie potrzebnych obliczeń znowu wróciłaś do punktu wyjścia.
Co oznacza dana w zadaniu masa JEDNEJ cząsteczki? A czym jest masa molowa (masą ilu cząsteczek)?
ilości atomów i masa molowa
własnie dlatego tu pisze , ponieważ chce dowiedziec sie jak poprawnie zrobić m.in tą proporcje, gdybym wiedziała to nie pisałabym ;] ale pomimo wszystko dzięki za rady;]
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
ilości atomów i masa molowa
No dobra. Pytanie podstawowe: czy umiesz w ogóle rozwiązywać proporcje?olaola pisze:własnie dlatego tu pisze , ponieważ chce dowiedziec sie jak poprawnie zrobić m.in tą proporcje, gdybym wiedziała to nie pisałabym ;] ale pomimo wszystko dzięki za rady;]
To nie chodzi o to czy umiesz rozwiązywać zadania tego typu, który przedstawiłaś. Tok rozumowania poprawny. Chodzi tylko o ułożenie proporcji (dobrze wykonane) i prawidłowe wykonanie obliczeń (i tu jest pies pogrzebany).
Zróbmy tak. Ile wynosi iks w tej proporcji:
\(\displaystyle{ 2 - 10 \\
7 - x}\)
ilości atomów i masa molowa
x=35 ;]
ad2.Oblicz ilość atomów w
A)\(\displaystyle{ 10^{-10}}\) g C
1 mol C -12 g C
x mol C- \(\displaystyle{ 10^{-10}}\)g C
albo można zrobić tak:
12 g C - 6,02* \(\displaystyle{ 10^{23}}\) atomów
\(\displaystyle{ 10^{-10}}\) g C - x atomow
x= (6,02* \(\displaystyle{ 10^{23}}\) * \(\displaystyle{ 10^{-10}}\) ) : 12
x= 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{13}}\) : 12
x= 0,502 * \(\displaystyle{ 10^{13}}\) atomów C
ad1.
Mol – jednostka liczności materii.
Liczba Avogadra - określa liczbę drobin (atomów, cząsteczek, jonów ) stanowiących 1 mol
Masa molowa – masa 1 mola drobin substancji wyrażona w gramach
1 cząsteczka - \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g - x moli
6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\) cząsteczek - x g - 1 mol
1 cząsteczka - \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g
6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\) cząsteczek - x g
x= 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{7}}\) g
\(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g - x moli
6,02 * \(\displaystyle{ 10^{7}}\) g - 1 mol
x= \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) : 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{7}}\)
czy tak dalej robić?
ad2.Oblicz ilość atomów w
A)\(\displaystyle{ 10^{-10}}\) g C
1 mol C -12 g C
x mol C- \(\displaystyle{ 10^{-10}}\)g C
albo można zrobić tak:
12 g C - 6,02* \(\displaystyle{ 10^{23}}\) atomów
\(\displaystyle{ 10^{-10}}\) g C - x atomow
x= (6,02* \(\displaystyle{ 10^{23}}\) * \(\displaystyle{ 10^{-10}}\) ) : 12
x= 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{13}}\) : 12
x= 0,502 * \(\displaystyle{ 10^{13}}\) atomów C
ad1.
Mol – jednostka liczności materii.
Liczba Avogadra - określa liczbę drobin (atomów, cząsteczek, jonów ) stanowiących 1 mol
Masa molowa – masa 1 mola drobin substancji wyrażona w gramach
1 cząsteczka - \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g - x moli
6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\) cząsteczek - x g - 1 mol
1 cząsteczka - \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g
6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\) cząsteczek - x g
x= 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{7}}\) g
\(\displaystyle{ 10^{-15}}\) g - x moli
6,02 * \(\displaystyle{ 10^{7}}\) g - 1 mol
x= \(\displaystyle{ 10^{-15}}\) : 6,02 * \(\displaystyle{ 10^{7}}\)
czy tak dalej robić?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
ilości atomów i masa molowa
Dobrze ;] Zatem juz chyba wiesz jaki błąd rachunkowy popełniałaś wcześniej.olaola pisze:x=35 ;]
Zresztą dalsze rachunki pokazują że już i umiesz i rozumiesz Czyż nie lepsze samopoczucie i większa pewność, gdy się samemu doszło do pewnych rzeczy a nie tylko bierze się podane na tacy
p.s. zamiast "drobina" możesz używać pięknego słowa-klucza: "indywiduum molekularne"