Podstawy obliczeń chemicznych
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:46
- Płeć: Kobieta
Podstawy obliczeń chemicznych
Wiórki magnezu o masie 2,4g spalono w tlenie i otrzymano 4g tlenku magnezu. Oblicz skład procentowy tlenku magnezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Podstawy obliczeń chemicznych
No to zacznij od równania reakcji:
\(\displaystyle{ 2Mg + O_{2} \rightarrow 2 MgO}\)
Wiesz, że spalono 2,4g magnezu i otrzymano 4 g tlenku. Liczysz z prawa zachowania masy ile zużyto tlenu w tej reakcji. Masz więc masy tlenu i magnezu w tlenku. Liczysz skład procentowy tlenu i osobno magnezu w tlenku:
\(\displaystyle{ \% Mg = \frac{m_{Mg}}{m_{MgO}} \cdot 100 \%}\)
analogicznie dla tlenu
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ 2Mg + O_{2} \rightarrow 2 MgO}\)
Wiesz, że spalono 2,4g magnezu i otrzymano 4 g tlenku. Liczysz z prawa zachowania masy ile zużyto tlenu w tej reakcji. Masz więc masy tlenu i magnezu w tlenku. Liczysz skład procentowy tlenu i osobno magnezu w tlenku:
\(\displaystyle{ \% Mg = \frac{m_{Mg}}{m_{MgO}} \cdot 100 \%}\)
analogicznie dla tlenu
Pozdrawiam