Mam problem z zadaniem. prosze o pomoc.
4,32g tlenku rteci (II) poddawano rozkladowi termicznmu ogrzewajac go przez pewien czas w otawrtej probowce. Masa substancji po przerwaniu ogrzewania wynosila 4.24g. Podaj sklad procentowy mieszaniny poreakcyjnej.
Prosze o jakies wskazowki bo nie wiem zbytnio jak to zaczac. nie wiem jak napisac rownanie reakcji.
Rozkład termiczny tlenku rtęci
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozkład termiczny tlenku rtęci
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 15:38 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozkład termiczny tlenku rtęci
jeszcze jesli mozesz to moglbys to obliczyc i podac mi wynik to bym sprawdzil czy mam dobrze.-- 11 paź 2009, o 09:04 --probowalem to zrobic ale cos nie dam rady. moglbys zrobic mi to??
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Rozkład termiczny tlenku rtęci
No a jak próbowałeś to zrobić? Masz podaną masę po ogrzewaniu. Liczysz ubytek masy:
\(\displaystyle{ m_{O_{2}} = 4.32 - 4.24 = 0.08 [g]}\)
jest to masa tlenu, który powstał w wyniku reakcji i opuścił układ. Na tej podstawie możesz obliczyć z równania ile powstało rtęci w wyniku reakcji a także ile przereagowało tlenku rtęci. Później skład to już łatwo podać
Powodzenia
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ m_{O_{2}} = 4.32 - 4.24 = 0.08 [g]}\)
jest to masa tlenu, który powstał w wyniku reakcji i opuścił układ. Na tej podstawie możesz obliczyć z równania ile powstało rtęci w wyniku reakcji a także ile przereagowało tlenku rtęci. Później skład to już łatwo podać
Powodzenia
Pozdrawiam
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozkład termiczny tlenku rtęci
aha bo ja myslalem ze ten ubytek masy bedzie zarowno w tlenie jak i w rteci. dzieki za podpoweidz
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Rozkład termiczny tlenku rtęci
No owszem, rtęć jest cieczą w temperaturze pokojowej, to w podwyższonej też będzie i pewnie trochę jej wyparuje. Ale w zadaniu zakładamy, że ona nie opuszcze układu, w którym następuje reakcja. Czyli obytek masy jest związany z ubytkiem tlenu (bo tlen jest gazem w takiej temperaturze)
Pozdrawiam
Pozdrawiam