Torowy szereg promieniotwórczy rozpoczyna się od toru-232, a kończy na ołowiu-208. Obliczyć, ile rozpadów alpha i ile rozpadów etha następuje w tym szeregu.
Błagam o pomoc. W ogóle nie rozumiem tego zadania.
Szereg promieniotwórczy
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Szereg promieniotwórczy
Eee... Ale to jest jakieś dziwne. Nie rozumiem tego i nie wiem jak to zapisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Szereg promieniotwórczy
równanie rozwiązać:
\(\displaystyle{ 232 - 4x = 208 \\
x = 6 \Rightarrow 6 \ rozpadow \ \alpha \\
\\
90 - 6 \cdot 2 = 78\\
y = 82 - 78 = 4 \Rightarrow 4 \ \beta}\)
\(\displaystyle{ 232 - 4x = 208 \\
x = 6 \Rightarrow 6 \ rozpadow \ \alpha \\
\\
90 - 6 \cdot 2 = 78\\
y = 82 - 78 = 4 \Rightarrow 4 \ \beta}\)