Oblicz ilość moli w roztworze

Forsakensky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Madryt
Podziękował: 55 razy

Oblicz ilość moli w roztworze

Post autor: Forsakensky »

Ile moli znajduje sie w \(\displaystyle{ 300 cm^{3}}\) 20 % roztworu NaOH o gestosci \(\displaystyle{ 1,222g/cm^{3}}\).
Czyli:
1. Dane:
\(\displaystyle{ d_{NaOH} - 1,222 g/cm^{3}}\)
Cp - 20 %
V - \(\displaystyle{ 300cm^{3}}\)
2. Szukamy
masa roztworu
i liczby moli
(to podyktowal nauczyciel)
i sa 2 sposoby proporcja i wzorem
moze mi ktos wyjasnic jak to mam zrobic ? need our help
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Oblicz ilość moli w roztworze

Post autor: lorakesz »

\(\displaystyle{ M_{NaOH}=40\frac{g}{mol}\\
m_r=300cm^3\cdot 1,222\frac{g}{cm^3}=366,6g \quad (1)\\
m_{NaOH}=20\%\cdot 366,6g=73,32g \quad (2)\\
n=\frac{m_{NaOH}}{M_{NaOH}}=\frac{73,32g}{40\frac{g}{mol}} =1,833mol \quad (3)}\)

Edit:
Właściwie to tutaj nie ma nic do tłumaczenia.
W linijce (1) liczymy ile waży roztwór. Później w (2) ile waży NaOH zawarte w tym roztworze. A w (3) ile moli jest tego wodorotlenku.
Forsakensky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Madryt
Podziękował: 55 razy

Oblicz ilość moli w roztworze

Post autor: Forsakensky »

zrobiles obliczenia, a mozesz teraz tak opisac i wytlumaczyc?
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

Oblicz ilość moli w roztworze

Post autor: schloss »

wytłumaczyłeś wcześniej:
ODPOWIEDZ