To jest proste dość zadanie, tylko że miałem to rok temu i nie pamiętam, a miałem to przy okazji, bo sam się edukowałem. W szkole to pominęliśmy.
Proszę o jakieś wskazówki lub rozwiązanie bo kompletnie nie pamiętam jak to mam rozwiązać:
Chlor jest mieszanina dwoch izotopow z ktorych jeden 18 neutronow i stanowi 75% mieszaniny. Oblicz liczby masowe obu izotopow, jezeli masa atomowa chloru wynosi 35,5u.
1. Moje pytanie (rozwiazanie:)
Czy to nalezy zrobic na podstawie 18 neutronow - 75%, a 25% to ... ? Chyba nie.
Czy to nalezy zrobic na podstawie Nukleony - Protony = Neutrony (35,5 - 17 = 18,5) i wtedy zostaje mi 0,5 neutrona na 25% mieszaniny, czy jak to jest?
Izotopy chloru
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Izotopy chloru
0. Definicja izotopu/-ów.
1. Przypomnij sobie co wyraża liczba masowa dla konkretnego izotopu i jak to wygląda w przypadku chloru
2. Sprawdź wzór na średnią ważoną
3. Podstaw do wzoru ustalone fakty z pkt. 1 i dane w zadaniu ---> wyłoni się równanie z jedną niewiadomą
1. Przypomnij sobie co wyraża liczba masowa dla konkretnego izotopu i jak to wygląda w przypadku chloru
2. Sprawdź wzór na średnią ważoną
3. Podstaw do wzoru ustalone fakty z pkt. 1 i dane w zadaniu ---> wyłoni się równanie z jedną niewiadomą
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Izotopy chloru
Poczytalem o izotopach i o chlorze, o masie atomowej tez.
Wiem, ze powinno wyjsc 37 jako 25%, ale nadal nie mam pojecia jak do tego dojsc. Ta teoria nic mi nie dala poza informacjami.
Jedyne co zrobilem (zle) to:
\(\displaystyle{ 35,5=\frac{x*0,25+18*0,75}{1} \Rightarrow x=88}\)
Wiem, ze powinno wyjsc 37 jako 25%, ale nadal nie mam pojecia jak do tego dojsc. Ta teoria nic mi nie dala poza informacjami.
Jedyne co zrobilem (zle) to:
\(\displaystyle{ 35,5=\frac{x*0,25+18*0,75}{1} \Rightarrow x=88}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Izotopy chloru
Ile wynosi liczba masowa izotopu chloru o 18 neutronach?ogre pisze:To mi wyjdzie na minusie jak zamiast 18 wstawię 53.