Nie rozumiem tego i proszę o obliczenia i rozwiązanie dwóch przykładów jeśli ktoś jest chętny pomóc
\(\displaystyle{ H_3PO_4}\)
\(\displaystyle{ CH_3COOH}\)
Skład procentowy pierwiastków
Skład procentowy pierwiastków
Ostatnio zmieniony 1 paź 2009, o 22:43 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Skład procentowy pierwiastków
To ja zrobię dla przykładu dla wody:
\(\displaystyle{ H_2O}\)
Liczę masę cząsteczkową wody:
\(\displaystyle{ m_{czast} = 2 \cdot 1u + 1 \cdot 16u = 18u}\)
Ile waży wodór w tym związku?
\(\displaystyle{ m_{czast} = 2 \cdot 1u = 2u}\)
Ile waży tlen w tym związku?
\(\displaystyle{ m_{czast} = 1 \cdot 16u = 16u}\)
Zawartość procentowa:
\(\displaystyle{ C_H = \frac{2}{18} \cdot 100\% \ \ \ \ C_O = \frac{16}{18} \cdot 100\%}\)
\(\displaystyle{ H_2O}\)
Liczę masę cząsteczkową wody:
\(\displaystyle{ m_{czast} = 2 \cdot 1u + 1 \cdot 16u = 18u}\)
Ile waży wodór w tym związku?
\(\displaystyle{ m_{czast} = 2 \cdot 1u = 2u}\)
Ile waży tlen w tym związku?
\(\displaystyle{ m_{czast} = 1 \cdot 16u = 16u}\)
Zawartość procentowa:
\(\displaystyle{ C_H = \frac{2}{18} \cdot 100\% \ \ \ \ C_O = \frac{16}{18} \cdot 100\%}\)