Siema.
Mam tu taki problemki.
Uzupełnij równania reakcji spalania.
a) \(\displaystyle{ ..... C_{n}H_{2n+2} + ...... O_{2} --------> ......CO_{2} + .......H_{2}O}\)
Nie bardzo wiem jak takie równanie uzupełnić.
Z góry dzięx za pomoc.
Pozdro.
reakcje spalania alkanów
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
reakcje spalania alkanów
\(\displaystyle{ C_nH_x + (\frac{2n + \frac{x}{2}}{2}) O_2 = (n) CO_2 + (\frac{x}{2}) H_2O}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ \frac{(2n + \frac{x}{2})}{2}}\) jest liczbą z przecinkiem, całe równanie reakcji należy pomnożyć razy 2 i powstaje:
\(\displaystyle{ (2) C_nH_x + (2n + \frac{x}{2}) O_2 = (2n) CO_2 + (x) H_2O}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ \frac{(2n + \frac{x}{2})}{2}}\) jest liczbą z przecinkiem, całe równanie reakcji należy pomnożyć razy 2 i powstaje:
\(\displaystyle{ (2) C_nH_x + (2n + \frac{x}{2}) O_2 = (2n) CO_2 + (x) H_2O}\)