Obliczanie stężenia procentowego.

Neosha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 108 razy

Obliczanie stężenia procentowego.

Post autor: Neosha »

Witam. Mam do rozwiązania zadanie:

Ze 120g 10% roztworu cukru odparowano 70 cm3 wody o gęstości 1 g/cm. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.

Nie radzę sobie z nim więc bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Obliczanie stężenia procentowego.

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 10\% \cdot 120-0\% \cdot 70=p\% \cdot (120-70) \\ 12=p\% \cdot 50 \\ p\%= \frac{12}{50} \\ p= \frac{12 \cdot 100}{50}=24}\)
ODPOWIEDZ