Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu:
Oblicz stężenie kwasu octowego, wiedząc, że stężenie jonów wodorowych w tym roztworze wynosi \(\displaystyle{ 10^{-5} \frac{mol}{dm^3}}\) , a stopień dysocjacji \(\displaystyle{ \alpha=0,02 \%}\)
Stężenie i stopień dysocjacji
Stężenie i stopień dysocjacji
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, o 22:22 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
Stężenie i stopień dysocjacji
\(\displaystyle{ \left[ H^{+}\right]}\) - stężenie jonów wodorowych
\(\displaystyle{ \left[ CH_{3}COOH \right]}\) - stężenie kwasu octowego
Wzór na stopień dysocjacji:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \left[ H^{+}\right]}{\left[ CH_{3}COOH \right]} \cdot 100 \%}\)
Po przekształceniu powyższego wzoru otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left[ CH_{3}COOH \right] = \frac{\left[ H^{+}\right]}{ \alpha } \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ \left[ CH_{3}COOH \right] = \frac{10^{-5}}{0,02 \%} \cdot 100 \% = 0,05 \frac{mol}{dm^3}}\)
\(\displaystyle{ \left[ CH_{3}COOH \right]}\) - stężenie kwasu octowego
Wzór na stopień dysocjacji:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \left[ H^{+}\right]}{\left[ CH_{3}COOH \right]} \cdot 100 \%}\)
Po przekształceniu powyższego wzoru otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left[ CH_{3}COOH \right] = \frac{\left[ H^{+}\right]}{ \alpha } \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ \left[ CH_{3}COOH \right] = \frac{10^{-5}}{0,02 \%} \cdot 100 \% = 0,05 \frac{mol}{dm^3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Stężenie i stopień dysocjacji
dokładnie, ja bym jeszcze dorzucił równanie reakcji kwasu octowego na początek, żeby było jasne, skąd się to wzięło:
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \rightarrow CH_{3}COO^{-} + H^{+}}\)
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \rightarrow CH_{3}COO^{-} + H^{+}}\)
Stężenie i stopień dysocjacji
Wzór na stopień dysocjacji nie jest dokładny (prawdziwy), ale jesli już, to przybliżony, pod warunkiem, że stopień dysocjacji nie przekracza 1 % (czasem mniej rygorystycznie: 5 %) - tu jest spełniony ten warunek. W mianowniku powinno być poczatkowe stężenie kwasu, jeszzce przed rozpoczęciem dysocjacji.