Zadanie (obliczenia stechiometryczne)

TadeS

Zadanie (obliczenia stechiometryczne)

Post autor: TadeS »

Czy mógłby ktoś mi pomóc i rozwiązać takie zadanko:

Ile gramów wody powstanie podczas reakcji 4 moli wodoru z tlenem?
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Zadanie (obliczenia stechiometryczne)

Post autor: gnicz »

TadeS pisze:Czy mógłby ktoś mi pomóc i rozwiązać takie zadanko:

Ile gramów wody powstanie podczas reakcji 4 moli wodoru z tlenem? :cry:
Mamy:

4H2 + 2O2 -> 4H2O

Powstana 4 mole wody, tak wiec masa wody:

m = 4 mol * (2*1 g/mol + 16 g/mol) = 4 mol * (18 g/mol) = 72 g

Pozdrawiam, GNicz
TadeS

Zadanie (obliczenia stechiometryczne)

Post autor: TadeS »

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ