Chciałbym abyście pomogli mi z tym zadaniem:
Ile razy mniejsza jest masa klucza o objętości 4 \(\displaystyle{ cm{3}}\) wykonanego z duraluminium od masy klucza o takiej samej objętości, wykonanego z żelaza? Duraluminium jest stopem glinu z miedzią i krzemem, o gęstości 2,8g/\(\displaystyle{ cm{3}}\) .
Na końcu książki pisalo, że żelazo ma gęstość 7,87
Chciałbym abyście pomogli mi to zrobić.. A na lekcji podobne zadanie robilimy tak:
Dane:jakie mamy dane Szukane: co szukamy
no i tam działania, prosze o pomoc
Masa klucza wykonanego z różnych materiałów
Masa klucza wykonanego z różnych materiałów
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, o 19:51 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat musi odzwierciedlać, o czym jest zadanie.
Powód: Temat musi odzwierciedlać, o czym jest zadanie.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10218
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Masa klucza wykonanego z różnych materiałów
Jeżeli objętość jest taka sama, to iloraz mas będzie ilorazem gęstości.
\(\displaystyle{ \frac{m_1}{m_2}=\frac{\frac{m_1}{V}}{\frac{m_2}{V}}=\frac{d_1}{d_2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_1}{m_2}=\frac{\frac{m_1}{V}}{\frac{m_2}{V}}=\frac{d_1}{d_2}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Masa klucza wykonanego z różnych materiałów
Na pewno się czepiam (jak zwykle) ale czy czytelniej nie byłoby tak:Dasio11 pisze: \(\displaystyle{ \frac{m_1}{m_2}=\frac{\frac{m_1}{V}}{\frac{m_2}{V}}=\frac{d_1}{d_2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_1}{m_2}=\frac{d_1 \cdot V}{d_2 \cdot V}=\frac{d_1}{d_2}}\)
(Wcale nie twierdzę iż twój jest zły)