Stopień dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Stopień dysocjacji
1.W kwasie fluowodorowym o stężeniu \(\displaystyle{ 0,01\frac{mol}{dm^{3}}}\), stężenie jonów wodorowych wynosi \(\displaystyle{ 0,0022\frac{mol}{dm^{3}}}\). obicz stopień dysocjacji. do jakich elektrolitów zaliczamy kwas fluowodorowy.
2.Dany jest 0,1-molowy roztwór kwasu HX. Stwierdzono, że w tym roztworze stężenie jonów H^+ wynosi \(\displaystyle{ 0,02 \frac{mol}{dm^{3}}}\).Oblicz stopień dysocjacji tego kwasu i na tej podstawie określ, czy jest on mocnym czy słabym elektrolitem.
2.Dany jest 0,1-molowy roztwór kwasu HX. Stwierdzono, że w tym roztworze stężenie jonów H^+ wynosi \(\displaystyle{ 0,02 \frac{mol}{dm^{3}}}\).Oblicz stopień dysocjacji tego kwasu i na tej podstawie określ, czy jest on mocnym czy słabym elektrolitem.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Stopień dysocjacji
czyli jeśli ten procent bedzie więkdzy od 30 to są elektrolity mocne, a jeśli mniejszy to słabe dobrze mówię?
1. 4,45%
2. 5%
czyli oba są słabymi elektrolitami... chyba że popełniłem gdzieś błąd w dzieleniu.
no bo nie mnożyłem przez 100 tych wielkości, bo by mi wyszły 100 razy większe liczby...
coś mi tutaj nie gra...
1. 4,45%
2. 5%
czyli oba są słabymi elektrolitami... chyba że popełniłem gdzieś błąd w dzieleniu.
no bo nie mnożyłem przez 100 tych wielkości, bo by mi wyszły 100 razy większe liczby...
coś mi tutaj nie gra...
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Stopień dysocjacji
A, pewnie, że nie gra, bo odwrotnie podstawiłeś liczby, w mianowniku ma być liczba moli substancji rozpuszczonej, w liczniku ma być liczba cząsteczek, które rozpadły się na jony.