Mam problem z jednym zadaniem. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Zmieszano za sobą 320 g \(\displaystyle{ BaCl_{2}}\) nasyconego w temperaturze 60°C i 75 g nasyconego w temperaturze 30°C. Zawartość zlewki oziębiono do 0°C. Ile gram \(\displaystyle{ BaCl_{2}}\) wykrystalizowało?
R-rozpuszczalność
R w 0°C= 38g/100g wody
R w 30°C=48g/100g wody
R w 60°C=60g/100g wody
Krystalizacja roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Krystalizacja roztworu
najpierw określ inaczej rozpuszczalność w różnych temperaturach jako ilość soli rozpuszczonej w masie roztworu ( a więc w sumie soli i wody):
\(\displaystyle{ \lambda}\)\(\displaystyle{ _0= \frac{38g_{soli}}{100g_{wody} +38g_{soli}}}\)\(\displaystyle{ =0,2754\frac{g_{soli}}{g_{roztworu}}}\)
dalej wylicz ilości soli znajdujących się w mieszanych roztworach \(\displaystyle{ \lambda*m_{roztworu}}\),
następnie wylicz ile co najwyżej soli znajdować się może w zmieszanym roztworze po jego oziębieniu
i po odjęciu od wcześniej uzyskanej sumy soli otrzymasz ile wykrystalizuje.
\(\displaystyle{ \lambda}\)\(\displaystyle{ _0= \frac{38g_{soli}}{100g_{wody} +38g_{soli}}}\)\(\displaystyle{ =0,2754\frac{g_{soli}}{g_{roztworu}}}\)
dalej wylicz ilości soli znajdujących się w mieszanych roztworach \(\displaystyle{ \lambda*m_{roztworu}}\),
następnie wylicz ile co najwyżej soli znajdować się może w zmieszanym roztworze po jego oziębieniu
i po odjęciu od wcześniej uzyskanej sumy soli otrzymasz ile wykrystalizuje.