Oszacuj pH

hoover_cs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 24 cze 2009, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Oszacuj pH

Post autor: hoover_cs »

Do 200ml wodorotlenku wapnia o stężeniu 0.4 M dodano 9,4g kwasu azotowego (V). Oszacuj pH.
Ca(OH)2 + HNO3-> CaNO3 + H2O
Jakie powinny być współczynniki?
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

Oszacuj pH

Post autor: kkk »

takie:
\(\displaystyle{ Ca(OH)_{2} + 2HNO_{3} \rightarrow Ca(NO_{3})_{2} + 2 H_{2}O}\)

dalej wiesz jak zrobić?
hoover_cs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 24 cze 2009, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Oszacuj pH

Post autor: hoover_cs »

no właśnie nie za bardzo;/-- 9 wrz 2009, o 22:24 --może mi ktoś pomóc?
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

Oszacuj pH

Post autor: kkk »

Do 200ml wodorotlenku wapnia o stężeniu 0.4 M ...
\(\displaystyle{ V = 200 ml = 0,2 l = 0,2 dm^{3} \\
c = 0,4 \frac{mol}{dm^{3}} \\
c = \frac{n}{V} \Rightarrow n = cV \\
n = 0,08 [mol]}\)

tyle moli masz tego wodorotlenku w r-rze.

dodano 9,4g kwasu azotowego (V).
\(\displaystyle{ M = 63 \frac{g}{mol} \\
m = 9,4 g \\
n_{HNO_{3}} = 9,4 / 63 \approx 0,15 [mol] \\}\)


tyle masz moli kwasu.

Liczysz ile moli zostaje kwasu, albo wodorotlenku (musisz sprawdzić co zostanie w roztworze). Później liczysz stężenie tej substancji i obliczasz pH.
To taka wskazówka, spróbuj samodzielnie...

3 wzory, które mogą się przydać, przy takich zadaniach:
\(\displaystyle{ pH = - log ([H^{+}]) \\
pOH = - log ([OH^{-}]) \\
pH + pOH = 14}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Oszacuj pH

Post autor: Inkwizytor »

kkk pisze: dodano 9,4g kwasu azotowego (V).
... Później liczysz stężenie tej substancji i obliczasz pH.
Może mały komentarz do tego zadania.
Oczywiście dobrze jest wyliczone. Problem w tym że zostało wymyślone kompletnie bez sensu i w oderwaniu od rzeczywistości.
Skoro dodaliśmy 9,4g czystego kwasu to nie był to przecież proszek, tylko ciecz. Dodam że nie 100-procentowa (w praktyce laboratoryjnej używane są mocno rozcieńczone). Tak więc powinna się zmienić objętość końcowa roztworu, co ma wpływ na końcowe pH. Jednakże niemożliwość jest uwzględnienie tego przy tak podanych parametrach zadania. Nie najlepiej to świadczy o autorze tego zadania.
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

Oszacuj pH

Post autor: kkk »

Zgadza się, ale pominąłem to już, żeby nie miesać. Nie podali stężenia i objętości - sprawa autora. Chyba, że zadanie niekompletnie przepisane. Skoro nie ma dodatkowych informacji to zakładam, że autorowi chodziło o 9,4 'czystej, użytej w reakcji' masie tej substancji.
Czasami zdażają się niestety takie nie jasne zadania i jakoś to trzeba przecież rozwiązać. Może autor chciał faktycznie ułatwić, przez to, że nie rośnie objętość?
Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ