Masa 0,75dm� pewnego gatunku ropy naftowej wynosi 637,5g. Oblicz:
a) masę 0,25 litra tej ropy;
b) objętość 0,25kg tej ropy.
Oblicz masę i objętość ropy naftowej...
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 22 mar 2005, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 15:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 11 razy
Oblicz masę i objętość ropy naftowej...
a)1dm3=1l
0,75dm3 -------------- 637,5g
0,25dm3--------------- x
x=212,5g
b)
0,75dm3-----------------------637,5g
y -----------------------250g (bo 0,25 kg*1000g)
y=0,294 dm3
0,75dm3 -------------- 637,5g
0,25dm3--------------- x
x=212,5g
b)
0,75dm3-----------------------637,5g
y -----------------------250g (bo 0,25 kg*1000g)
y=0,294 dm3