Witam!
Proszę pomóżcie mi z zadaniem;
Oblicz zawartość procentową węgla w etynie.
Napisz równania reakcji (spalanie całkowite, półspalanie) propynu z
A) chlorem
B) chlorowodorem
Podaj nazwy powstałych związków.
zawartość procentowa, równania reakcji
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
zawartość procentowa, równania reakcji
1. etyn (acetylen), wzór sumaryczny: \(\displaystyle{ C_{2} H_{2}}\)
Obliczamy zawartość procentową (masowo, bo zazwyczaj o to chodzi - jeśli chodziłoby o ilościową zawartość procentową, to oczywiście węgla jest 50% i wodoru 50%):
\(\displaystyle{ M_{2C} = 24 u \\ M_{C_{2} H_{2}} = 26u \\ x = \frac{24u}{26u} \approx 92.3 \%}\)
Obliczamy zawartość procentową (masowo, bo zazwyczaj o to chodzi - jeśli chodziłoby o ilościową zawartość procentową, to oczywiście węgla jest 50% i wodoru 50%):
\(\displaystyle{ M_{2C} = 24 u \\ M_{C_{2} H_{2}} = 26u \\ x = \frac{24u}{26u} \approx 92.3 \%}\)