Stężenie Procentowe Roztworu!!!

pinki24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2009, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wisła
Podziękował: 6 razy

Stężenie Procentowe Roztworu!!!

Post autor: pinki24 »

A) Ile gramów cukru potrzeba do przygotowania 250g roztworu o stężeniu 10%?

B) W 200g wody rozpuszczono 15g substancji, jakie jest stężenie procentowe otrzymanego roztworu?

Prosze czy mógłbu ktoś rozwiązać te zadania jutro mam poprawke a tylko tego rozwiązać niemogę.
Awatar użytkownika
bereta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pomógł: 40 razy

Stężenie Procentowe Roztworu!!!

Post autor: bereta »

A)

\(\displaystyle{ m_{r}=250g
\\
\\C_{p}=10 \%
\\
\\m_{s}= \frac{m_{r} \cdot C_{p}}{100 \%}
\\
\\m_{s}= \frac{250g \cdot 10 \%}{100 \%}=25 g}\)


B)

\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=200g
\\
\\m_{s}=15 g
\\
\\C_{p}= \frac{m_{s} \cdot 100 \%}{m_{r}}= \frac{m_{s} \cdot 100 \%}{m_{s}+m_{H_{2}O}}
\\
\\C_{p}= \frac{15 g \cdot 100 \%}{15g + 200g} \approx 6,98 \%}\)
pinki24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2009, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wisła
Podziękował: 6 razy

Stężenie Procentowe Roztworu!!!

Post autor: pinki24 »

Dziękuję -- 25 sie 2009, o 13:05 --Mam jeszcze jedno zadanie ze Stężeń

zmieszano dwa roztwory tej samej substancji:
-120g roztworu o stężeniu 65%
-250g roztworu o stężeniu 40%

Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.

Dziękuję z Góry.
Awatar użytkownika
bereta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pomógł: 40 razy

Stężenie Procentowe Roztworu!!!

Post autor: bereta »

\(\displaystyle{ m_{r}_{1}=120 g \quad C_{p}_{1}=65 \%
\\
\\m_{r}_{2}=250 g \quad C_{p}_{2}=40 \%
\\
\\m_{s}_{1}= \frac{m_{r}_{1} \cdot C_{p}_{1}}{100 \%}
\\
\\m_{s}_{1}= \frac{120g \cdot 65 \%}{100 \%}=78 g
\\
\\m_{s}_{2}= \frac{m_{r}_{2} \cdot C_{p}_{2}}{100 \%}
\\
\\m_{s}_{2}= \frac{250g \cdot 40 \%}{100 \%}=100g}\)


Po zmieszaniu otrzymaliśmy roztwór, którego masa wynosi:

\(\displaystyle{ m_{r}=m_{r}_{1}+ m_{r}_{2} \quad m_{r}=120g+250g=370g}\)

Natomiast masa substancji rozpuszczonej w otrzymanym roztworze wynosi:

\(\displaystyle{ m_{s}=m_{s}_{1}+m_{s}_{2} \quad m_{s}= 78g+100g=178g}\)

Stężenie procentowe otrzymanego roztworu obliczamy ze standardowego wzoru:

\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s} \cdot 100 \%}{m_{r}}
\\
\\C_{p}= \frac{178g \cdot 100 \%}{370g} \approx 48 \%}\)
ODPOWIEDZ