Mam takie dwa zadania, mogłabym prosić o pomoc?
1) Oblicz ciśnienie jakie wywiera 1,0 mol C2H6 przyjmując, że zachowuje się on jak gaz doskonały.
2) Balon meteorologiczny wypuszczony na poziomie morza w temperaturze 20 st C ma promieć 1,0m, ktory ulega zwiększeniu do 3,0m, gdy balon osiąga największą wysokość, gdzie temperatura spada do -20 st C. Jakie ciśnienie panuje wewnątrz balonu na tej wysokości?
Chemia fizyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 13:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
Chemia fizyczna
Rozwiążę zadanie 2)
\(\displaystyle{ \\
p_{0}= 1013 hPa = 101300 Pa\\
T_{0}= 20 C= (20+273) K= 293 K\\
r_{0}= 1 m\\
T= -20 st. C = 253 K\\
r= 3 m}\)
Korzystamy z równania Clapeyrona, które przekształcamy w taki sposób, by obliczyć \(\displaystyle{ n}\) - liczbę moli gazu wewnątrz balonu:
\(\displaystyle{ pV=nRT
\\n= \frac{pV}{RT}}\)
Podstawiamy dane dla balonu na poziomie morza:
\(\displaystyle{ n= \frac{p_{0}V_{0}}{RT_{0}}
\\
\\V_{0}= \frac{4}{3} \pi r_{0}^3
\\
\\n= \frac{p_{0} \cdot \frac{4}{3} \pi r_{0}^3}{RT_{0}}
\\
\\n= \frac{101300 \cdot \frac{4}{3} \cdot 3,14 \cdot 1^3 }{8,31 \cdot 293}
\\
\\n \approx 178,04 mola}\)
Ponownie przekształcamy równanie Clapeyrona w celu obliczenia ciśnienia w balonie w temperaturze -20 st. C.
\(\displaystyle{ pV=nRT
\\
\\p= \frac{nRT}{V}
\\
\\V= \frac{4}{3} \pi r^3
\\
\\p= \frac{nRT}{\frac{4}{3} \pi r^3}
\\
\\
\\p= \frac{178,04 \cdot 8,31 \cdot 253 }{ \frac{4}{3} \cdot 3,14 \cdot 3^3 }
\\
\\p \approx 3311,36 Pa}\)
\(\displaystyle{ \\
p_{0}= 1013 hPa = 101300 Pa\\
T_{0}= 20 C= (20+273) K= 293 K\\
r_{0}= 1 m\\
T= -20 st. C = 253 K\\
r= 3 m}\)
Korzystamy z równania Clapeyrona, które przekształcamy w taki sposób, by obliczyć \(\displaystyle{ n}\) - liczbę moli gazu wewnątrz balonu:
\(\displaystyle{ pV=nRT
\\n= \frac{pV}{RT}}\)
Podstawiamy dane dla balonu na poziomie morza:
\(\displaystyle{ n= \frac{p_{0}V_{0}}{RT_{0}}
\\
\\V_{0}= \frac{4}{3} \pi r_{0}^3
\\
\\n= \frac{p_{0} \cdot \frac{4}{3} \pi r_{0}^3}{RT_{0}}
\\
\\n= \frac{101300 \cdot \frac{4}{3} \cdot 3,14 \cdot 1^3 }{8,31 \cdot 293}
\\
\\n \approx 178,04 mola}\)
Ponownie przekształcamy równanie Clapeyrona w celu obliczenia ciśnienia w balonie w temperaturze -20 st. C.
\(\displaystyle{ pV=nRT
\\
\\p= \frac{nRT}{V}
\\
\\V= \frac{4}{3} \pi r^3
\\
\\p= \frac{nRT}{\frac{4}{3} \pi r^3}
\\
\\
\\p= \frac{178,04 \cdot 8,31 \cdot 253 }{ \frac{4}{3} \cdot 3,14 \cdot 3^3 }
\\
\\p \approx 3311,36 Pa}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Chemia fizyczna
W pierwszym za mało danych:
pV=nRT
Brak informacji w jakiej objętości i przy jakiej temperaturze mamy obliczyć ciśnienie. W drugim również brak kompletu danych.
BERETA po cóż tak skomplikowanie? Poza tym skąd wiesz że panuje ciśnienie normalne na poziomie morza?
\(\displaystyle{ \frac{p_1 V_1}{T_1} = \frac{p_2 V_2}{T_2}\\
p__2 = p_1 \cdot \frac{V_1 T_2}{T_1 V_2}}\)
z objętości kuli, wychodzi
\(\displaystyle{ p__2 = p_1 \cdot \frac{T_2}{T_1} \cdot (\frac{R_1}{R_2})^3}\)
pV=nRT
Brak informacji w jakiej objętości i przy jakiej temperaturze mamy obliczyć ciśnienie. W drugim również brak kompletu danych.
BERETA po cóż tak skomplikowanie? Poza tym skąd wiesz że panuje ciśnienie normalne na poziomie morza?
\(\displaystyle{ \frac{p_1 V_1}{T_1} = \frac{p_2 V_2}{T_2}\\
p__2 = p_1 \cdot \frac{V_1 T_2}{T_1 V_2}}\)
z objętości kuli, wychodzi
\(\displaystyle{ p__2 = p_1 \cdot \frac{T_2}{T_1} \cdot (\frac{R_1}{R_2})^3}\)