Stężenie molowe

chocolate_m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 sie 2009, o 13:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stężenie molowe

Post autor: chocolate_m »

Mam takie zadanie i nie wiem, czy dobrze je licze. Wynik mi wyszedł 0,65, ale nie wiem czy to dobrze. Mógłby mi to ktoś rozpisac?

W kolbie miarowej o pojemności 200cm3 znajduje się 0,5 molowy roztwór NaOH. Z kolby pobrano 20cm3 roztworu, a na jego miejsce wprowadzono 1,6g stałego, czystego NaOH i roztwór dopełniono do pierwotnej objętości. Oblicz stężenie molowe końcowego roztworu.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Stężenie molowe

Post autor: silicium2002 »

Dokładnie takie samo zadanie dałeś 3 sierpnia o 13:10. I wtedy już udzieliłem odpowiedzi.
silicium2002 pisze:pojemnośc kolby - 2 \(\displaystyle{ dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ M _{NaOH} = 40 \frac{g}{mol}}\)
proporcja:

\(\displaystyle{ 100 cm ^{3} - 0,05 mol}\)
\(\displaystyle{ 180 cm ^{3} - x}\)
\(\displaystyle{ x = 180 \cdot 0,05 : 100 = 0,09}\)
proporcja2:
\(\displaystyle{ 40g - 1 mol}\)
\(\displaystyle{ 1,6g - y}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{1,6 }{40}= 0,04}\)

łącznie x + y = 0,13 mol

A więc stężenie to: \(\displaystyle{ \frac{0,13}{0,2}= 0,65}\)
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Stężenie molowe

Post autor: bolo »

Ostrzeżenie za dublowanie tematów. Zamykam.
Zablokowany