Mam takie zadanie i nie wiem, jak je ugryźć... Mógłby mi ktoś pomóc?
W kolbie miarowej o pojemności 200cm3 znajduje sie 0,5 molowy roztwór NaOH.Z kolby pobrano 20cm3 roztworu,a na jego miejsce wprowadzono 1,6g stałego czystego NaOH i ten roztwór dopełniono do pierwotnej objętości.Obliczyć stężenie molowe końcowego roztworu.
Stężenie molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 13:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Stężenie molowe
pojemnośc kolby - 2 \(\displaystyle{ dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ M _{NaOH} = 40 \frac{g}{mol}}\)
proporcja:
\(\displaystyle{ 100 cm ^{3} - 0,05 mol}\)
\(\displaystyle{ 180 cm ^{3} - x}\)
\(\displaystyle{ x = 180 \cdot 0,05 : 100 = 0,09}\)
proporcja2:
\(\displaystyle{ 40g - 1 mol}\)
\(\displaystyle{ 1,6g - y}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{1,6 }{40}= 0,04}\)
łącznie x + y = 0,13 mol
A więc stężenie to: \(\displaystyle{ \frac{0,13}{0,2}= 0,65}\)
\(\displaystyle{ M _{NaOH} = 40 \frac{g}{mol}}\)
proporcja:
\(\displaystyle{ 100 cm ^{3} - 0,05 mol}\)
\(\displaystyle{ 180 cm ^{3} - x}\)
\(\displaystyle{ x = 180 \cdot 0,05 : 100 = 0,09}\)
proporcja2:
\(\displaystyle{ 40g - 1 mol}\)
\(\displaystyle{ 1,6g - y}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{1,6 }{40}= 0,04}\)
łącznie x + y = 0,13 mol
A więc stężenie to: \(\displaystyle{ \frac{0,13}{0,2}= 0,65}\)