Zad1.
Czy można odróżnić wodny roztwór NaOH od wodnego roztworu metanolu za pomocą papierka lakmusowego. Proszę o uzasadnienie.
Zad2.
Które z następujących jonów znajdują się w wodnym, roztworze matanolu: \(\displaystyle{ CH_{3}^{-}}\), \(\displaystyle{ OH^{-}}\), \(\displaystyle{ CH_{3}O^{-}}\), \(\displaystyle{ H^{+}}\)?
Zad3.Chłodnice silników samochodowych napełnia się mieszaniną wody i glikolu eytlenowego, ponieważ mieszanina ta ma niższą emperaturę zamarzania niż czysta woda. W jakim storunku masowym należy zmieszać wodę z glikolem, aby otrzymana mieszanina miała temperaturę krzepnięcia 233K, jeżeli wiadomo, że dodanie mola glikolu do 1kg wody obniża temperaturę krzepnięcia o 1,86K?
Zad4. Ile gramów etanolanu sodu znajduje się w 0,2 dm � 1-molowego roztworu?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Pochodne węglowodorów- tekstowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 sty 2006, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pochodne węglowodorów- tekstowe.
Podpowiedzi:
1) Wodny r-r NaOH ma odczyn zasadowy, a metanolu obojętny.
2) Alkohole dysocjacji nie ulegają.
4) Przekształć wzór na stężenie molowe:
\(\displaystyle{ C_{m}=\frac{m_{s}}{M\cdot{V}}}\)
1) Wodny r-r NaOH ma odczyn zasadowy, a metanolu obojętny.
2) Alkohole dysocjacji nie ulegają.
4) Przekształć wzór na stężenie molowe:
\(\displaystyle{ C_{m}=\frac{m_{s}}{M\cdot{V}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Pochodne węglowodorów- tekstowe.
woda krzepnie w 273 K wiec obnizamy temp. krzepniecia o 40K co podzielone przez 1,86 K daje 21,5 mola glikolu jakie nalezy dodac do 1kg wody
masa molowa glikolu CH2OH-CH2OH = 62g/mol
potrzeba wiec 21,5*62=1333g glikolu na 1000g wody
stosunek masowy glikolu do wody =1.333 mam nadzieje
masa molowa glikolu CH2OH-CH2OH = 62g/mol
potrzeba wiec 21,5*62=1333g glikolu na 1000g wody
stosunek masowy glikolu do wody =1.333 mam nadzieje