zad.

nena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 mar 2006, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opole

zad.

Post autor: nena »

Ile gramów kwasu salicylowego i jaka objętość alkoholu etylowego o gęstości 0,79/cm3 są potrzebne do otrzymania 200g. spirytusu salicylowego, czyli 2-procentowego roztworu kwasu salicylowego w alkoholu?
majdo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 18 razy

zad.

Post autor: majdo »

2% roztworu to 200g*0,02 = 4g kwasu salicylowego
200-4=196g Etanolu

V=m/d = 196g/(0,79g/cm3)=248,1 cm3 etanolu
ODPOWIEDZ