zadania

nena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 mar 2006, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opole

zadania

Post autor: nena »

1. Ile gramów kwasu znajduje się w o0,4dm3 70 - procentowego roztworu o gęstości 1,6g/cm3?

2. Ile gramów kwasu octowego i ile wody zawiera 0,5 dm3 8-procentowego octu? Przyjmij ze gęstość tego roztworu wynosi 1g/cm3.

3. W celu utrwalenia barwniku tkaninę wkłada się do roztworu , który stanowi mieszaninę zawierającą 2% kwasu octowego 30% i wodę. Ile gramów kwasu octowego zawiera 1kg. takiego roztworu?
Awatar użytkownika
mati1233
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 mar 2006, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

zadania

Post autor: mati1233 »

nena pisze:1. Ile gramów kwasu znajduje się w o0,4dm3 70 - procentowego roztworu o gęstości 1,6g/cm3?
\(\displaystyle{ 0,4dm^{3} = 400cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 70% * 400cm^{3} = 280 cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 280cm^{3} * 1,6\frac{g}{cm^{3}} = 448g}\)
nena pisze:2. Ile gramów kwasu octowego i ile wody zawiera 0,5 dm3 8-procentowego octu? Przyjmij ze gęstość tego roztworu wynosi 1g/cm3.
Analogicznie jak w zadaniu 1.
nena pisze:3. W celu utrwalenia barwniku tkaninę wkłada się do roztworu , który stanowi mieszaninę zawierającą 2% kwasu octowego 30% i wodę. Ile gramów kwasu octowego zawiera 1kg. takiego roztworu?
2% z 1kg wody to jest ten kwas octowy trzydziestoprocentowy. czyli 2% * 1kg - to jest masa tego roztworu trzydziestoprocentowego. 30% * (2% * 1 kg) jest to masa czystego kwasu octowego.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zadania

Post autor: Vixy »

masa = objętość * gęstość

[ Dodano: Pią Mar 24, 2006 9:28 pm ]
0,5 dm^3= 500dm^3

500*8=4000


i podstawiasz do wzoru masa =4000*1= 4000 g


to zad. 2
nena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 mar 2006, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opole

zadania

Post autor: nena »

a ile zawiera wody?
Awatar użytkownika
mati1233
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 mar 2006, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

zadania

Post autor: mati1233 »

nena pisze:a ile zawiera wody?
No jak policzysz ile jest czystego octu w roztworze to już chyba łatwo policzyć ile jest wody znając masę roztworu.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zadania

Post autor: Vixy »

cp = ms/mr *100

cp-stęzenie procentowe
ms- masa substancji
mr- masa roztworu
mrozp- masa rozpuszczalnika

mr= ms +mrozp.

ten wzór ci pomoże

[ Dodano: Sob Mar 25, 2006 4:25 pm ]
woda to masa rozpuszczalnika..
ODPOWIEDZ