masa atomowa i izotopy
masa atomowa i izotopy
masa atomowa chloru wynosi 35,45u. Wiedząc,że chlor ma 2 trwałe izotopy 35^Cl i 37^Cl, oblicz ile % każdego izotopu zawiera ich naturalna mieszanina występująca w przyrodzie. POMOCY PROSZĘ
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
masa atomowa i izotopy
na "chłopski rozum" mogę wytłumaczyć (inaczej nie umiem):
masa chloru zawierać się może między 35 a 37u, ponieważ składa się z izotopów o masie 35u i 37u.
teraz dzielimy ten przedział (35 ; 37) na takie części co 0,05. (czyli 35,05 ; 35,1 ; 35,15 ; 35,2 itd) aż do 37.
Do punktu 36 Wyjdzie 20 takich "części". a do 37 będzie ich 40.
te 40 części uznajemy za 100%
odliczamy ile takich części będzie do 35,45 (będzie ich 9)
proporcja:
40 --- 100%
9 ---- x
\(\displaystyle{ x = \frac{100*9}{40} \% = 22,5 \%}\)
No i na zdrowy rozum, masa chloru czyli 35,45u bliższa jest masie izotopu 35u niż 37u więc naturalnie więcej musi być izotopu 35u
No więc Zawartość % izotopu 37 wynosi 22,5 , a Zawartość % izotopu 35 to 100-22,5=77,5
Koniec zadania.
masa chloru zawierać się może między 35 a 37u, ponieważ składa się z izotopów o masie 35u i 37u.
teraz dzielimy ten przedział (35 ; 37) na takie części co 0,05. (czyli 35,05 ; 35,1 ; 35,15 ; 35,2 itd) aż do 37.
Do punktu 36 Wyjdzie 20 takich "części". a do 37 będzie ich 40.
te 40 części uznajemy za 100%
odliczamy ile takich części będzie do 35,45 (będzie ich 9)
proporcja:
40 --- 100%
9 ---- x
\(\displaystyle{ x = \frac{100*9}{40} \% = 22,5 \%}\)
No i na zdrowy rozum, masa chloru czyli 35,45u bliższa jest masie izotopu 35u niż 37u więc naturalnie więcej musi być izotopu 35u
No więc Zawartość % izotopu 37 wynosi 22,5 , a Zawartość % izotopu 35 to 100-22,5=77,5
Koniec zadania.
- biolga
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 1 raz
masa atomowa i izotopy
No to ja napiszę jak się rozwiązuje takie zadania nie na chłopski rozum Z średniej ważonej
x- zawartość procentowa izotopu \(\displaystyle{ ^{35}Cl}\)
100-x - zawartość procentowa izotopu \(\displaystyle{ ^{37}Cl}\)
\(\displaystyle{ 35,35=\frac{x \cdot 35 + 37(100-x)}{100} \\
3545= 35 x +3700 - 37x \\
2x=155 \\
x=77,5 \% \\
100-x=22,5 \%}\)
x- zawartość procentowa izotopu \(\displaystyle{ ^{35}Cl}\)
100-x - zawartość procentowa izotopu \(\displaystyle{ ^{37}Cl}\)
\(\displaystyle{ 35,35=\frac{x \cdot 35 + 37(100-x)}{100} \\
3545= 35 x +3700 - 37x \\
2x=155 \\
x=77,5 \% \\
100-x=22,5 \%}\)