H2SO4+NaOH
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
H2SO4+NaOH
Oblicz, jaka objętość 1,5 molowego roztworu kwasu siarkowego(VI) jest potrzebna do zobojętnienia \(\displaystyle{ 300cm^{3}}\) 0,3 molowego roztworu wodorotlenku sodu.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
H2SO4+NaOH
Rownanie reakcji:
\(\displaystyle{ H_2 SO_4 + 2NaOH \longrightarrow Na_2 SO_4 + 2H_2O}\), teraz proporcja etc., w czym konkretnie lezy Twoj problem?
\(\displaystyle{ H_2 SO_4 + 2NaOH \longrightarrow Na_2 SO_4 + 2H_2O}\), teraz proporcja etc., w czym konkretnie lezy Twoj problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
H2SO4+NaOH
1mol H2SO4-2mole NaOH
xmoli H2SO4-0,09 mola NaOh
x=0,045 mola H2SO4
\(\displaystyle{ Cm=\frac{m}{v}}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{n}{Cm}}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{0,045}{1,5}}\)
\(\displaystyle{ v=0,03}\)
dobrze to rozwiązałem?
xmoli H2SO4-0,09 mola NaOh
x=0,045 mola H2SO4
\(\displaystyle{ Cm=\frac{m}{v}}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{n}{Cm}}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{0,045}{1,5}}\)
\(\displaystyle{ v=0,03}\)
dobrze to rozwiązałem?