zobojętnianie kwasu solnego wodą wapienną

mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

zobojętnianie kwasu solnego wodą wapienną

Post autor: mat1989 »

16g wody wapiennej zużyto do zobojętnienia \(\displaystyle{ 15cm^{3}}\) roztworu klasu solnego o stężeniu \(\displaystyle{ 0,05\frac{mol}{dm^{3}}}\). Oblicz stężenie procentowe użytej wody wapiennej.
majdo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 18 razy

zobojętnianie kwasu solnego wodą wapienną

Post autor: majdo »

Ca(OH)2 + 2 HCl --->CaCl2 + 2 H2O
było 0,015dm3 * 0,05 mol/dm3 = 0,00075mol HCl
wiec poszlo na to 0,000375 mol Ca(OH)2 czyli 0,02775 g Ca(OH)2

stezenie procentowe = 0,02775g/ 16g *100% = 0,173 %

ps rozpuszczalnosc Ca(OH)2 w wodzie to ok.2g/dm3 wiec jest ok wynik
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

zobojętnianie kwasu solnego wodą wapienną

Post autor: mat1989 »

dzieki
ODPOWIEDZ